Saffrans krämkaksbullar med ljuvlig vaniljgrädde
Det här är så gott och vilken respons jag fick av er på Instagram när jag visade filmsnutten på bullana;) Följer du mig inte redan på Instagram så gör det HÄR.
De här bullarna är för övrigt så otroligt goda. En krämkaka i miniatyr, så man får en hel för sig själv. Dessutom med saffran i och sen är de fyllda med en ljuvlig vaniljgrädde. Bjud på de här och du lär blir poppis;)
Saffrans krämkaksbullar med ljuvlig vaniljgrädde 10 st
Du behöver:
25g färsk jäst
2 1/2 dl mjölk (3%)
60g äkta smör
1 paket saffran
1 ägg
3/4 dl strösocker
1/4 tsk salt
Ca 6-7 dl vetemjöl special
Vaniljkräm:
2 1/2 dl mjölk 3%
2 msk vaniljsocker
3 äggulor
3/4 dl strösocker
1 1/2 msk maizena
15g smör
Vaniljgrädde:
2 1/2 dl vaniljkräm (recept ovan)
2 1/2 dl vispgrädde + 1 nypa bakpulver
Topping:
Florsocker
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket. Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter.
Forma degen till 10 runda bollar som du sedan kavlar ut till runda kakor som är ca 1 1/2- 2 cm höga. Se bild nedan.
Gör vaniljkrämen:
Koka upp mjölk i en kastrull. I en bunke vispar du ihop vaniljsocker, äggulor, strösocker och maizena. Vispa fluffigt med en vanlig visp eller elvisp. Häll den varma mjölken i bunken, vispa ihop och häll över i kastrullen igen. Låt vaniljkrämen tjockna under omrörning, krämen ska INTE koka då skär den sig. Den ska bara bli varm och tjockna. När krämen blivit tjock så tillsätt smör och låt svalna i ett vattenbad i kastrullen, alltså sätt ner kastrullen i kallt vatten. rör om då och då.
Tryck fingret lätt i varje kaka och forma ett G, där du spritsar ner lite vaniljkräm. Spara ca 2 1/2 dl av vaniljkrämen till vaniljgrädden men resterande vaniljkräm spritsar du på bullarna. Se bild nedan.
Låt bullarna jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 8 minuter på 225 grader. Tiden beror på både ugn och storlek på bullarna så håll koll på bullarna som ska få en fin färg.
Låt bullarna svalna helt och dela dem sedan på mitten.
Vispa grädden och bakpulver hårt, bakpulver har du i så du kan vispa grädden fastare än utan. Blanda sedan i vaniljkrämen och fyll bullarna.
Pudra till sist över florsocker och servera världens godaste Saffrans krämkaksbullar med ljuvlig vaniljgrädde.
Lycka till med baket;)
Kram Kram