Dubbelmarinerad kyckling och fläskfilé
Det här är SÅ gott! Dubbelmarinerad kyckling och fläskfilé, den perfekta sommarmiddagen, lunchen, picknicken, midsommarmaten, kalasmaten eller vad du än vill. Det är perfekt en varm sommardag och perfekt att servera om man vill att maten ska vara klar. Kycklingen och fläskfilén serveras kall tillsammans med tex en hemmagjord potatissallad eller en sallad. Så allt kan förberedas helt om man vill och bara ställa fram vid servering. Jag har tipsat om det här tidigare men jag vill lyfta det igen så ingen missar. Jag brukar bjuda på Dubbelmarinerad kyckling och fläskfilé tillsammans med potatissallad, en vanlig sallad och lite nybakat bröd på mina kalas och andra festligheter. Åt det nu i måndags när vi hade vänner över på besök. Och de gillade verkligen maten, så kul. Det är svårt att mäta hur mycket mat som går åt när man bjuder många personer men denna gång hade jag ca 800g kycklingfilé och 600g fläskfilé och det räckte till 5 -6 stora portioner. Så ca 250g kött per person men som sagt det beror såklart på vilka som ska äta;)
Dubbelmarinerad kyckling och fläskfilé
Kyckling marinad 1:
1 kg kycklingfilé
1 dl naturell rapsolja
2 msk balsamvinäger
2 msk soja
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
Kyckling marinad 2:
3 klyftor riven vitlök
1/2 dl olja
1/2 dl sweet chilisås
1 msk soja
1 msk tomatpuré
2 msk finhackad persilja
1/2 msk färsk riven ingefära
Gör så här:
Blanda ihop allt till marinad 1 som användas för att marinera det råa köttet (denna marinad ska inte användas till att marinera det tillagade köttet utan då används marinad 2), lägg i köttet och låt det marinera över natten. Jag brukar marinera mitt kött i plastpåsar.
När köttet marinerat klart så torka av köttet och bryn det i en stekpanna med lite olja tills det fått fin färg runt om. Lägg köttet i en ugnsform och sätt in det i ugnen på 150 grader tills de når en innertemperatur på
70-72 grader. Ta ut köttet och låt det svalna något.
Blanda ihop allt till marinad 2 och lägg ner de färdigstekta kycklingfileérna. Låt de marinera minst några timmar men gärna över natten.
Skiva upp kycklingen i 1 cm tjocka skivor innan den ska serveras,lägg upp på ett fat, ringla över marinaden och garnera med lite, sallad, färska örter, mm.
Fläskfilé marinad 1:
1- 1 1/2 kg fläskfilé
2 krossade vitlöksklyftor
1 dl vatten
2 dl vitt vin
1dl naturell rapsolja
1 tsk oregano
Marinad 2:
1 riven vitlöksklyfta
1krm sambal oelek
3 msk soja
3 msk balsamvinäger
1 dl naturell rapsolja
3 msk finhackad persilja
1 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till marinad 1 (denna marinad ska inte användas till att marinera det tillagade köttet utan då används marinad 2) Lägg ner köttet och låt det marinera över natten.
Ta upp köttet och torka av det lätt, Bryn köttet i en stekpanna med olja tills det får en fin färg runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in det i ugnen på 150 grader tills köttet når en innertemperatur på 70-72 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till marinad 2 och lägg ner det varma köttet i marinaden. Låt köttet marinera minst några timmar i kylen men gärna över natten. Vänd på köttet ibland så det marineras jämt.
Skiva upp fläskfilén i 1 cm tjocka skivor innan den ska serveras, garnera med lite sallad och färska örter, mm.
Tips: Jag marinerar alltid mitt kött i plastpåsar. Både det råa köttet i marinad 1 och det tillagade köttet i marinad 2. Lägg i köttet, häll i marinaden, ta bort luften ur påsen och knyt. Nu kan du enkelt och kladdfritt vända köttet i marinaden när du vill och allt kött får marinad på sig.
Ha nu en toppenfin dag och njut av solen. Sen får du inte missa att testa detta.
Och förresten, tack snälla ni som nominerat mig till Sveriges bästa matblogg, det värmer i hjärtat, visste inte ens om tävlingen innan jag fick mailet. Jag är ingen tävlingsmänniska utan tycker alla gör fantastiska jobb med sina bloggar. Men det värmer att veta att ni gillar den.
Kram till er alla
Lena
Kan man byta vinet i marinaden till något annat?
Tack för många goda recept. Älskar bl a nattjäst baguette.
/Lena
Sanna
Tror du det funkar att byta ut fläskfilén mot fläskytterfilé?
victoriasprovkök
Japp det går bra