Nattjästa morotsbaguetter
Fredag idag, underbart tycker jag… Det är något speciellt med just fredagar:)
Idag vill jag tipsa dig om ännu ett suuupergott nattjäst bröd, som ni vet har jag dille på bröd, speciellt nattjäst då det är så enkelt och blir galet gott med sin seghet…Älskar det verkligen. Baguetter har jag gjort tidigare och denna gång med morot i, sååå galet gott! Så prova nu till helgens frukost.
Nattjästa morotsbaguetter, 2 st
5g färsk jäst (ja bara så lite)
6 dl kallt eller lite ljummet vatten
3 tsk salt
1 stor morot (riven)
Ca 13 1/2 dl vetemjöl (men ta lite i taget)
Gör så här:
Smula den lilla mängden jäst i en bunke, använd ett stor bunke då degen jäser upp en hel del. Häll på vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt riven morot, lite av vetemjölet, rör om, tillsätt salt och resterande vetemjöl men ta lite i taget under omrörning. Du ska få en deg och den kan vara lite kletig, hellre det än för mycket mjöl. Men den ska formas som en deg. Låt degen jäsa i bunken över natten eller ca 9-10 timmar. Täck med plastfolie eller ett lock.
På morgonen:
Häll ut degen på ett mjölat bakbord, degen kommer att vara kletig men använd mjölade händer och strö över lite mjöl så går det bra. Degen ska inte knådas något utan bara vikas ihop. Detta för att bevara luftbubblorna i degen. Dela sedan så du får två delar med en kniv. Dra ut degen lätt och snurra till baguetter.
Lägg baguetterna på en plåt med bakplåtspapper och låt vila medan ugnen går upp i grader. Sätt ugnen på 275 grader. Baka bröden mitt i ugnen ca 13- 14 minuter. de ska få fin färg och låta ihåligt när du knackar på de.
Låt svalna innan du skär i bröden.
Alltså HUR GOTT bröd?
Spana in håligheterna i brödet…
Hoppas du får en underbar fredag, massa kramar till dig…
Följ mig på Instagram Victorias_provkok eller Facebook HÄR
Matilda
Har bara torrgäst hemma, kan det funka med det?
victoriasprovkök
Själv använder jag bara färsk men hört andra som gjort på torrjäst.
Annie
Hej!
Kan man använda vetemjöl special ist för vanligt vetemjöl?
victoriasprovkök
Det går bra
Carina
Åå detta måste jag testa😊
En fråga dock, du ställer in bunken i kylen eller?
För den ska väl inte stå ute och jäsa?
victoriasprovkök
Den ska stå och jäsa i rumstemperatur så inte i kylen.