Nattjästa Havrerutor
Fredag, det är något speciellt med fredagar, visst? Hela helgen framför sig och lite ledighet behövs vill jag lova:) Ska bli så skönt. Idag vill jag tipsa er om ännu ett nattjäst bröd, nämligen Nattjästa Havrerutor. I vanlig ordning ett väldigt enkelt och galet gott bröd. Kanske kan passa fint till helgens frukost.
Nattjästa Havrerutor
5 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1 1/2 dl havregryn
ca 7 1/2 dl vetemjöl special (450g)
Topping:
Uppvispat ägg
Havregryn
Flingsalt
Gör så här:
Lägg jästen i en stor bunke och häll på vatten, lös upp jästen med fingrarna. Tillsätt salt, havregryn och vetemjöl. Ta lite mjöl i taget under omrörning tills du fått en fin deg. Degen ska bli en deg med den får vara lite klibbig, så tillsätt mjöl tills du fått en fin deg som går ihop.
Täck över bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten. Jäser du över dagen så jäs ca 9 timmar. På morgonen har du fått en kletig och bubblig deg. Strö lite mjöl över degen. Lägg i ett bakplåtspapper i en ugnsplåt som är ca 32×22 cm och har lite höjd. Häll i degen med hjälp av en sked. strö över lite mjöl på degen och händerna och tryck ut degen i formen lätt. Tryck inte för mycket för luftbubblorna ska stanna kvar i degen.
Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme, låt brödet vila ca 30 minuter medan ugnen går upp i värme. Pensla brödet med uppvispat ägg på toppen, strö över lite havregryn och flingsalt. Sätt in brödet mitt i ugnen ca 30 minuter. Brödet ska få fin färg och låte ihåligt när du knackar på det.
Tänk på att alla ugnar är olika och våra bröd blir olika stora beroende på ugnsform så håll koll på brödet mot slutet så det blir färdiggräddat men inte bränt. Låt svalna innan du skär i brödet. Skär upp i rutor och njut av nybakat, underbart gott bröd.
Håligt, lite segt och så himla gott att toppa med philadelphiaost och grönsaker.
Hoppas att du får en superfin dag, här i Örebro verkar det bli en dundervarm dag, 31 grader och sol, ska bli riktigt skönt även om jag önskade att jag kunde vara ledig och njuta av en dag på sjön.
Kram Kram
Följ mig mer än gärna på Instagram Victorias_provkok eller Facebook HÄR
Sonia
Hej, hur väger jag jästen? Det är ju så lite!
victoriaadmin
Hej ta typ 3 ärtstora (gröna ärtor) bitar jäst. Det är inte så noga utan funkar bra med både lite mindre och lite mer. Men jag brukar väga på min våg.