Ljus limpa
Godmorgon, semester för min del. Hur skönt är det inte att starta dagen med en härlig promenad i solen? Och efter det en gofrukost med denna limpa och nyplockade jordgubbar. Den här limpan är supergod och kan enkelt skivas upp och läggas i frysen. Av denna sats får du 2 stora fina limpor så testa. Jag använder formar med bakplåtspapper i när jag bakar dessa, de blir då höga och fina och får en bra form. De kan såklart bakas utan form också:)
Ljus limpa 2 st
50g färsk jäst
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 ägg
Ca 14 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm mjölk och vatten tills det blir ljummet, max 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, sirap, salt och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen ca 7 minuter med maskin eller för hand. Du ska få en fin och smidig deg, tillsätt inte för mycket mjöl. Låt degen jäsa ca 40 minuter i rumstemperatur, degen ska bli ungefär dubbelt så stor. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 2 lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg upp i en avlång form med bakplåtspapper.
Låt limporna jäsa ca 30 minuter och sätt in i ugnen ca 35-40 minuter på 200 grader över och undervärme. Ett litet tips är att brödet ska låta ihåligt när du knackar på det, då är det klart:) Låt svalna innan du skär i brödet.
Hoppas du gillar 🙂
Du har väl förresten inte missat att jag gjort en bok om just matbröd som ligger mig så varmt om hjärtat:) Länk till boken hittar du HÄR och den kan förbokas NU på direkten, släpps 13 september i handeln.
Kram