Runda rågisar (Nattjästa)
Då har jag gjort det igen, ett supergott recept på Runda rågisar, ni vet sånna där lite kompaktare runda bröd som är väldigt tunna. Supergoda att fylla med färskost, bladspenat och avokado!! Och dessa innehåller mycket råg som flera av er efterfrågat. Galet goda och väldigt enkla att göra. Baka ut bröden och låt jäsa på en plåt över natten i rumstemperatur och du kan bara sätta in de i ugnen på morgonen.
I like:) Perfekta utflyktssmörgåsen, till soppan, salladen eller vad det nu kan vara. Testa och säg vad du tycker om de:)
Runda rågisar (Nattjästa)
3 dl kallt vatten
1/2 tsk torrjäst alternativt ca 2-3 g färsk jäst
1 msk mjuk honung
1 1/2 tsk salt
1 1/2 msk soja
2 dl grovt rågmjöl
2 dl fint rågmjöl
ca 2 1/2 -3 dl vetemjöl
Gör så här:
Häll vattnet i en bunke och tillsätt jäst, honung, salt, soja, rågmjöl och rör om. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills du fått en fin deg. Degen behöver inte knådas utan bara röras ihop.
Forma till ca 10 runda bollar som su sedan lägger upp på en plåt med bakplåtspapper. Degen behöver inte jäsas innan utan kan formas direkt efter att den är klar.
Platta sedan ut bollarna till runda kakor som är ca 1 cm, strö över lite grovt rågmjöl och nagga de sedan ända ner i botten.
Täck plåten med en bakduk och täck sedan plåten i plast, jag använde påsar. Det ska inte komma in för mycket luft på kakorna så de torkar ut under natten.
Låt jäsa över natten eller ca 11-12 timmar i rumstemperatur gör inget om det blir någon timma längre.
Grädda bröden mitt i ugnen på 225 grader över och undervärme eller 200 grader varmluft i ca 10 minuter. Håll koll på bröden, alla ugnar är olika. Låt svalna och njut!
Dessa ska absolut delas på mitten tycker jag och fyllas med något gott! Naturell färskost så som philadelphiaost, och lite grönt som spenat/sallad, avokado, gurka mm är supergott!
Hoppas du haft en fin dag, här blev det skidor för första gången denna säsong. Så himla härligt!!
Kram