Världens bästa gyroskött av karré och hemmagjord gyroskebab, ja det är sant och hur gott var inte det här… Jag har länge letat efter en pizzeria här i Örebro som säljer riktigt god gyros. Visst de säljer gyroskött på ett flertal pizzerior och det är ju gott bara det men det här är en gyros som faktiskt slår ut all gyros jag testat i alla fall. Det tar några timmar att göra gyros men det är inte så ansträngande då ugnen sköter i stort sett allt jobb. Du måste bara prova, du får en underbar middag av det. Dessutom säljer Citygross karré för 29.90kr kilot denna vecka så passa på.
Gyroskött:
1 kg benfri karré eller 1,5 kg karré med ben
1 1/2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 1/2 tsk kebabkrydda
1 tsk nymald svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla kryddorna i en bunke.
Dela köttet i 1 1/2 cm stora bitar, har du karré med ben i så skär bort benen först och se till så det inte kommer med några benflisor.
Lägg ner köttet i kryddbkandningen och massera in kryddorna ordentligt i köttet.
Lägg upp köttet på en rejäl bit aluminiumfolie och pressa ihop det ordentligt till en rulle på ca 8cm i diameter. Rulla ett extra lager aluminiumfolie runt om så det blir tätt men låt ändarna vara öppna så köttsaften kan rinna ut där.
Lägg rullen i en djup plåt och låt den gräddas mitt i ugnen 3 timmar på 100 grader. Stäng sedan av ugnen och låt gyrosrullen ligga kvar ytterligare 1/2 timma. Ta sedan ut rullen men låt den ligga kvar i foliet. Lägg in den i kylen över natten så den blir kall rakt igenom.
Ta sedan ut rullen och skär tunna strimlor med en vass kniv. Köttet du ska använda fräser du upp i en stekpanna med naturell olja, krydda med salt, peppar och eventuellt lite mer kebabkrydda. Köttet du vill spara går bra att frysa i påsar och sedan bara tina upp det och fräsa i olja och lite kryddor.
Ikväll gjorde jag gyroskebab av mitt gyroskött och här kommer receptet på den, samt en grymt god kebabsås som är poppis här bland massa matbloggare.
Kebabsås:
2 dl creme fraiche
1 dl grekisk/turkisk yoghurt
1/2 dl Fanta (låter knäppt men Fanta ska det vara)
1 1/2 tsk tomatpure
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bunke och låt den stå och dra en stund i kylen, gärna över natten. Det lät helt konstigt att det skulle vara Fanta i tyckte jag men jag gjorde som resterande gäng matbloggare hade gjort då de var riktigt nöjda och riktigt god blev den så Fanta använder jag fler gånger.
Världens godaste Gyroskebab ala Victorias Provkök:
Pitabröd (frysta från Hatting)
Isbergssallad
Gul lök
Gurka
Tomat
Gyroskött
Kebabsås
Gör så här:
Värm pitabröden i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen, jag använde de frysta från Hatting då jag vet att de är riktigt bra.
Strimla salladen och skiva löken tunt, blanda ihop lök och sallad.
Skiva tomater och gurka.
Till sist varvar du allt i ett pitabröd och ringlar i massa kebabsås, så otroligt gott! Världens godaste gyros.
Innan man rullar in karréköttet i aluminiumfolie ser det ut som på bilden ovan.
Smaklig måltid och bjud nu din familj och vänner på hemmagjord gyroskebab, hemmagjord mat från grunden är lyx.
Kram
Tobias
Håller med, finns dåligt med bra kebab i Öret 🙂
Håller på och testar detta receptet nu, har gjort tidigare men aldrig med karrén i ugnen först, så är förväntansfull.
Karin
Detta receptet är fantastiskt bra. Både kött och sås blev superbra!
Har gjort gyros i pitabröd, gyrostallrik med pommes och fetaost samt gyrospizza än så länge. Gott gott!
Linda
Vad gjorde jag för fel när alla köttbitar inte satt ihop ett dugg, utan föll isär i småbitar, när jag efter 1 dygn i kylskåpet rullade ut köttet från foliepaketet för att kunna strimla det i riktigt tunna flarn? 🙁
Istället fick jag skära de vanliga, inte särskilt tunna, strimlorna av köttet, vilket förstörde allt extra jobb jag hade lagt ner.
För att just kunna få tunna strimlor med min sylvassa grönsakshylvlare & dessutom slippa att stå & skära tjocka strimlor med kniven 🙁
Jag följde receptet till punkt & pricka, förutom att jag var tvungen att justera tiden i ugnen då jag bor i en hyresrätt med en spis/ugn som inte funkar normalt & är minst 30 år gammal.
Men tyvärr stod köttet inne för länge ändå & blev väldigt torrt.
Men det märks förhoppningsvis inte alltför mycket när jag steker upp det i olja med mer kryddor & serverar med grönsaker & en sås…
Som vanligt misslyckas jag totalt med enklaste recepten… börjar kännas hopplöst att laga mat el baka med denna spis/ugn som till 99% är orsaken till att allt går åt skogen, då även recept jag lagat regelbundet i över 20 år utan problem, numera blir misslyckade & det sedan jag flyttade hit… 🙁
victoriasprovkök
Oj ingen aning faktiskt, man ska trycka ihop köttet mycket men det gjorde du säkert. Jag har gjort det massor med gånger och det blir perfekt, visst kan någon köttbit lossna i kanten längst ut i topparna men då är det för att det inte blivit så pressat. Jag vet faktiskt inte vad som blivit fel… men kanske ugnen 🙈😉 säg till om en ny, det gjorde jag när vi bodde i hyresrätt vi fick en ny.
Antti Vähäkari
Väldigt gott. Gjorde denna för nån månad sedan och familjen blev toknöjda och fick ”paltkoma”.
Blev sugen på detta igen och kommer troligen göra en omgång i helgen.
Tack för det! Funkade bra hela vägen.
PO i Skepparkroken
Så oerhört bra recept! Detta är ett recept jag alltid återkommer till. Trevligt att göra och familjen blir alltid nöjda. Köpte durumtortillas modell större med pommes som sidorätt och ”Fanta”-såsen såklart. Gott, gott och gott!
Antti Vähäkari
Har gjort denna många gånger. Mycket god. Man kan få cravings efter denna goda gyros. Jag har en folierulle i ugnen just nu..
Antti Vähäkari
Supergott! Har gjort detta många gånger.
Har gjort några rullar idag på 2,5 kg.
Går bra att frysa in och ta fram när man blir sugen. Mums!