Perfekta ryggbiffen- hur tillagas den egentligen…
Till att börja med vill jag inte ange mig själv som något proffs när det kommer till kött, man lär så länge man lever… Jag har tidigare varit lite för mesig när det gäller att steka på köttet men nu kan jag äntligen säga att jag känner mig nöjd med mina resultat. Jag har tränat, tränat och åter tränat allt för att få till den perfekta ryggbiffen enligt mig i alla fall. Detta gäller såklart även andra typer av nötkött som tex entrecote.
Till att börja med måste du välja ett riktigt bra kött, jag köper alltid butiksstyckat kött vilket jag tycker är bäst.
- Dela köttet i skivor ca 1 1/2- 2 cm tycker jag är perfekt.
- Skölj köttet i kallt vatten, torka av det försiktigt med papper och låt ligga i rumstemperatur ca 1-2 timmar.
- Torka av köttet ännu en gång så ytan blir torr, då får du en bättre stekyta, salta och peppra.
- Sätt spisen på högsta temperatur, använd en gjutjärnsstekpanna och lägg i rikligt med äkta smör. Lägg inte i köttet förrän fettet tystnat i stekpannan.
- Lägg köttet i stekpannan, stek på högsta värme ca 1 minut på varje sida för varje centimeter kött. Jag steker mina köttbitar som är ca 1 1/2-2 cm tjocka ca 1 1/2 -2 minuter per sida. Låt köttsaften börja sippra upp lite från köttet. Köttbiten är enligt mig perfekt när den känns som om du trycker på din haka med fingret. Känns köttbiten som din panna är den för hårt stekt. Ös gärna upp lite hett smör på den råa sidan under stekningen.
- Salta och peppra och vänd på biffen, stek samma tid på denna sida.
- När biffen är stekt på båda sidorna så dra av den från värmen men låt köttet ligga kvar någon minut tills smöret tystnat. Tror du att du stekt köttet för länge så ta av det på direkten och låt det vila på en tallrik istället.
Alla vill ha sin köttbit på sitt eget sätt men enligt mig är den perfekt när den ser ut såhär, lite halvröd, inte för röd utan helt perfekt.
Till en perfekt köttbit är det grymt gott med klyftpotatis, skivade rödbetor, skivad kålrot och skivade morötter som du blandar med naturell olja, salt, peppar och italiensk salladskrydda. Sätt in i ugnen på 225 grader tills de mjuknat. Stek köttet när rotfrukterna börjar vara klara.
Servera med en god sås tex bearnaisesås.
Otroligt god middag.
Hoppas ni får en fin fredagkväll, nu ska jag njuta av lugnet, värmen från kaminen och känslan av att vara ledig och inte ha någonting planerat.
Kram Kram
Carina
Mums! Biffen ser perfekt ut!
Jag såg för ett tag sedan Masterchef australia, de besöktes av Heston Blumenthal, och han vände biffen hela tiden då han grillade den. Jag har provat det nu några gånger och biffen bli jämnare stekt, inte den där tråkigs gråa kanten som det ibland kan bli mellan ytan och det rosa.
Jag vänder nu även när jag grillar köttet. Vänster typ vart 20:e sekund.
Kram
victoriasprovkök
Det låter ju toppenbra, får testa det? tack för tipset .
victoriasprovkök
Tack för tipset, får testa det?