Saffransbullar med socker…
1 december och fluffiga saffransbullar med socker. Visst hör det ihop på något vis? Enkla bullar som jag gillar så mycket, inga konstigheter och en tugga i dessa nybakade saffransbullar tar mig upp i molnen och tillbaka.
Du behöver:
40-50g jäst
5 dl mjölk (3%)
120 g äkta smör
2 paket saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Vetemjöl special ca 10-12 dl
Topping:
Smält smör
Strösocker
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag skriver nästan aldrig mått på vetemjöl då det är svårt att säga exakt. Bättre att prova sig fram.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter. Baka ut till runda bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen (jag penslade mina med ägg innan men det är inte nödvändigt) ca 7-10 minuter på 225 grader.
Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i strösocker innan servering. Ska du frysa bullarna så frys dem osockrade.
Så nu är det bara att vänta in snön som ska komma idag, några snöflingor såhär 1 december vore ju inga fel alls. Hoppas du får en härlig dag och att du kanske hinner med att baka lite saffransbullar eller något annat lite juligt.
Kram kram ❤️