Nattjästa mannagrynsbröd
Det ska bli en härlig solig lördag idag enligt prognosen och redan tidigt på morgonen lyste solen. Så himla härligt!! Idag tänkte jag bjuda er på ett riktigt gott bröd med mannagryn, det blir saftigt och lite tyngre och det gillar jag verkligen.
Nattjästa mannagrynsbröd
2 dl mjölk + 2 msk mannagryn
7g färsk jäst
5 dl mjölk
50g smör
1 1/2 tsk salt
2 msk honung
1 ägg
Vetemjöl ca 13 dl
Topping:
Uppvispat ägg
Vallmofrön/sesamfrön
Gör så här:
Koka ihop 2 dl mjölk med 2 msk mannagryn tills du får en fin mannagrynsgröt.
Smula jästen i en bunke och ja det är bara 7 g jäst då de jäser i rumstemperatur.
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Blandningen ska inte vara för varm utan max lite ljummen, gärna remstempererad. Tillsätt honung, salt och ägg. Rör om. Tillsätt vetemjöl, lite i taget tills du har en fin och smidig deg. Arbeta degen ett tag, gärna med maskin.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfolie över natten eller ca 8-10 timmar.
På morgonen bakar du ut degen till runda bröd och lägger på en plåt med bakplåtspapper. Degen kan vara lite klibbig efter jäsningen men mjöla in bakbordet och händerna så går det bra. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön. Sätt in i ugnen på 225 grader ca 8-10 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg och är genomgräddade.
Kanske kan passa fint till frukost i morgon?
Kram Kram nu ska jag ut och jobba lite i trädgården:)