Sirapslimpa i långpanna
Som ni säkert redan vet så gillar jag enkla recept som blir fantastiskt goda… Som detta receptet på sirapslimpa i långpanna, det är enkelt, galet gott och så smidigt, du bara måste testa. Dessutom blir ju de flesta av bröden kantfria, bara mitten liksom och det gillar jag.
Sirapslimpa i långpanna
50g färsk jäst
5 dl ljummen mjölk
100g hyvlat smör
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 ägg
3 dl fint rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
1 msk ättika
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till fingervarm och lägg i hyvlat smör som får halvsmälta lite i mjölken. Häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt sirap, salt och ägg. Rör om och tillsätt rågmjöl och lite vetemjöl i taget. Kör gärna degen i maskin. Tillsätt lite ättika för att lyfta smakerna, kan uteslutas om du inte har någon hemma. Knåda till en fin och smidig deg. Var försiktig bara så du inte tillsätter för mycket mjöl, degen ska gå att känna på med lätt mjöliga händer utan att den klibbar.
Låt degen jäsa i bunken övertäckt av en bakduk ca 30-40 minuter, den ska bli dubbelt så stor ungefär. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda lite och kavla ut lite. Lägg sedan degen på en plåt med bakplåtspapper och kavla ut/tryck ut i plåten.
Gör sedan rutor i degen med en degskrapa eller liknande. Rutorna ska gå ända ner i botten på plåten. Låt brödet jäsa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och sätt in i ugnen på 225 grader ca 20 minuter. Lägg över ett ugnsfolie mot slutet om du inte vill ha brödet mörkare. Låt svalna helt innan du bryter isär brödet.
När jag gör de här bröden använder jag mig av en justerbar plåt som jag ställer in på ca 45×40 cm.
Kram Kram
Maria
Hej
Mitt bröd reste sig inte alls som ditt utan blev ganska platt. Vet inte vad jag gjorde galet. Jag knådade inte mitt bröd, det kanske blev fel och jag tog bara 1 liter mjöl.
victoriasprovkök
Det brukar alltid blir bra?! Konstigt. Var jästen bra? Var det färsk jäst? Följde du receptet? Jag brukar knåda degen rätt länge i maskin sen jäsa i bunken. Efter det knådar jag inte så mycket.
Maria
Aha jag borde kanske ha arbetat degen i maskin längre. Jästen var inte pinfärsk men går ut 21/4 så Borde vara ok. Jag reagerade över att det inte jäste bra. Kanske fel på jästen.
Väldigt Gott var det iallafall och det är ju huvudsaken! Det blir fler försök!
Jag tycker om dina recept överlag! Tack!
Lotta
Detta brödet är supergott👏🏼Nu äter jag lchf, men de som äter det vill att jag ska baka mer o mer😂👏🏼😃
victoriasprovkök
Tack, ja visst är det gott🥰
Victoria
Har bakat detta en gång och kommer att göra det många gånger till. Är lika gott efter det har varit i frysen. Tack för många fina recept och väldigt lätt att följa med vad man ska göra.☺️
victoriasprovkök
Så roligt att höra, tack 🤩