Lyxiga tekakor
Ny vecka, nya möjligheter och nybakade Lyxiga tekakor. Hur gott är inte det? De här tekakorna är fluffiga och sååå galet goda. Helt perfekta till allt från frukost till fikabjudningar och tillbehör till soppan. Ja, den klassiska tekakan är riktigt populär och nåt jag ofta bakar här hemma.
Lyxiga tekakor, 12 stora
50g färsk jäst
75g smör
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
3 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
Ca 13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Måttet är ett ungefär, jag mäter nästan aldrig mjöl utan känner mig fram. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen så den blir ungefär 1 cm tjock ev något tjockare. Stansa sedan ut runda tekakor med en rund form. Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel eller liknande. Låt dem jäsa ca 30 minuter och sätt sedan in dem i ugnen ca 8-10 minuter. Låt dem svalna och njut sedan av nybakade tekakor med smör, ost och ett glas kall mjölk. SÅÅÅÅ GOTT!
FLUFFY!
Utstansade och naggade, när tekakorna blir lika stora blir gräddningstiden lika på alla tekakor, dessutom blir de väldigt fina när man stansar ut dem.
En nygräddad plåt med tekakor tackar man inte nej till… I alla fall inte jag;)
Massa kramar till dig
Barbro Johansson
Supergoda och en så härlig deg att jobba med.
victoriasprovkök
Ja visst blir de goda:) kul du gilla dem!
Caroline
Mums vad goda de ser ut.
Tror du man kan byta ut ägget mot något annat? 🙂
victoriaadmin
Du kan utesluta dem om du vill;)
Angelica
Helt magiskt bra recept!
Ser ut, känns och smakar som färska tekakor från ett bageri!
victoriasprovkök
Så roligt att du gilla dem❤️
Evy
Supergoda rekommenderas å det varmaste bästa receptet hittills på tekakor
Lisbeth carlen
Har bakat mycket av dina recept !! Tänkte baka korvbröd av detta recept !! Det måste väl funka ?
victoriasprovkök
Ja det borde ju funka toppen 👍
Elenor
Älskar verkligen dessa och dom blev faktiskt ännu godare med sirap istället för socker.
Gull-Maj
Jag har diabetes så jag använder stevia och sen brukar jag slänga i lite graham (älskar graham)Men ett superfint recept. Tack Victoria
victoriasprovkök
Härligt att höra
Gunilla
Kan man byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl
victoriaadmin
Tyvärr blir det inte samma bröd alls, men det går säkert bra:)
Louise
Enkla att baka och jättejättegoda! Dottern äter i princip bara dessa som macka efter att jag bakade dem första gången, så nu får jag baka dem en gång i veckan 😊tack för ett bra recept!
Lott
Bästa tekakorna jag bakat älskar dem å bakar de så ofta jag kan ungarna älskar dem