Sockriga saffransbullar i långpanna
Vad slår en nybakad fluffig saffransbulle i långpanna med strösocker? Inte mycket för det är så galet magiskt gott! Jag lovar:) Jag brukar göra dessa bullar som rundbullar men kom precis på den lysande idéen att göra dem i långpanna. Alltså fluffigare och godare får man ju leta efter och sen är det ju så enkelt. Bara göra en deg, jäsa den såklart och sedan platta ut på en plåt, kan det bli enklare för att få något sååå gott?
Sockriga saffransbullar i långpanna
Du behöver:
50g färsk jäst
5 dl mjölk (3%)
120 g äkta smör
2 paket saffran
2 ägg
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Ca 12-13 dl vetemjöl special
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Tiden beror såklart på både ugn och storlek på plåten så håll koll på bullarna. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara. Får de för mycket färg kan du täcka dem med aluminiumfolie mot slutet av tiden.
Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Vill du frysa in bullarna så gör det men pensla och sockra dem först när de ska serveras.
Innan gräddning och efter gräddning.
Penslade och sockrade och helt magiska…
Ha nu en riktigt härlig dag och njut av en fin söndag.
Kram Kram till dig
Mari
Ser enkelt och supergott ut, Hur stor är plåten du använder??
victoriaadmin
Nu gjorde jag bara halva satsen men i vanliga fall gör jag hel sats och använder en vanlig ugnsplåt:)
Marina
Hej 🙂 går det att använda vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special?
Tack för en fantastisk blogg!
Hälsningar Marina
victoriaadmin
Tack snälla, ja det går toppen!! Kram
Lene
Detta ska verkligen testas!
Ha en fin dag
Kramar
Lene
victoriaadmin
Så kul, ja testa;) Kram
Julia Lättström
Smarrigt! Har du testat att frysa dom?
victoriaadmin
Jag brukar sällan frysa bullar men det går bra det också, fast nybakat är såklart godast. Kram
Hannah
Hej Victoria,
Jag har ingen bakmaskin, funkar det utan?:)
Ser väldigt smarrigt ut
victoriaadmin
Det funkar fint utan, man får bara lite mer muskler;) Kram
Maria
Åh perfekt till min sons namnkalas nu i advent. Men hur gör jag om vi vill förbereda och baka nu och frysa in för att sedan ta upp till den stora dagen? 🙂
Tack på förhand
victoriaadmin
Bullar är alltid godast nybakade men vill du frysa dem så gör det på direkten när de är lite ljumna. pensla med smör och socker när de ska ätas:) Kram
Sara
Nu skall mina in i ugnen. Spännande att smaka sen. Frysas ljumna, skall man stänga till påsen helt? Tänker på kondens 🙂
victoriasprovkök
Jag brukar stänga igen påsen, men du kan lika gärna frysa med öppen påse om du vill. Jag byter alltid påse när jag tinar upp bullarna för att slippa att de blir blöta.
Johanna
Mina barn älskade dessa och min man älskade dina saffransmuffins med mandelmassa, tacksam för recepten? kram
victoriaadmin
Åh så roligt, massa kramar
Malin
Ser otroligt enkelt och gott ut. Hur många blir det ungefär?
victoriaadmin
Beror på hur stora du gör dem men kanske runt 25 st.
Minolta
MÅSTE man verkligen använda vetemjöl *special*? Det borde vöäl gå med vilket vetemjöl som helst (Om man inte använder en så kallad bakmaskin). Dessutom säger ju läkarna nuförtiden att man ska vara försiktig med gluten.
victoriaadmin
Hej det går bra med vanligt mjöl också. Jag använder dock oftast special eftersom jag tycker det gör brödet något fluffigare. Lycka till
Linda
Hej,
Villet syfte har äggen? Kan jag ersätta dom med något för att göra bullarna veganska?
Vänligen,
Linda
victoriaadmin
Hej! Anledningen till ägg är att ge mer fyllighet i smaken samt att brödet blir mjukare och fluffigare. Du kan utesluta ägget helt om du vill. Lycka till med baket, kram
Linda
Toppen, tack snälla för svar! Nu ska bakas 🙂
Kram och Glad Lucia!
Anna
Alltså det här är de godaste, saftigaste, fluffigaste lussebullarna jag någonsin bakat, så smidigt att baka i långpanna!
Bakade dessa igår och tjuvsmakade, idag ska jag bjuda familj o släkt eftersom det är min födelsedag idag!
Tack för ett toppenrecept?
victoriasprovkök
Åh så roligt att höra:) kram på dig
Kattis
Gjorde dessa idag. Så fantastiskt goda och fluffiga dom blev! Använde vanligt vetemjöl eftersom jag inte hade något special hemma.
victoriasprovkök
Åh så kul att höra:)
Sandra
Tusen tack för receptet och för de bra tipsen jag fick av dig för ett tag sedan. Dessa blev oerhört fluffiga! ?
victoriasprovkök
Visst är de goda ?
Mirjam
Hur många dagar håller sig bullarna saftiga i rumstemperatur, i en burk alltså?
victoriasprovkök
Jag fryser dem om jag ska spara ?
Titti Bäckströ
Hej!
Gräddar man dom längst ner i ugnen?
Vänligen
Titti
victoriasprovkök
I mitten ungefär brukar jag grädda mina.
Martina
Kan man kalljäsa dessa?
Maria
Mina blev degiga i botten, hade inne i 20 min, de såg klara ut o kändes klara, men inte förrän jag penslat dem märkte jag att det bara var deg i botten.. Har nu haft inne dem igen i 20 min till snart.. Får se hur det blir!
victoriasprovkök
Konstigt, så länge ska de inte behöva vara inne. Jäste de upp som de skulle? Låter nästan som att det är nåt med jäsningen… får de färg på ovansidan?
victoriasprovkök
Hade du både över och undervärme på ugnen?
Sockriga saffransbullar i långpanna - Julbordet.nu
[…] Sockriga saffransbullar i långpanna – Victorias provkök […]
Anna-Lena. Pettersson
Hej hej!
Så goda dom ser ut. Jag måste absolut baka dessa fast julen snart är över.
Är det en hel ugnsform till 5 dl mjölk eller ska det vara dubbel sats då (1liter)?
Mvh Anna-Lena
victoriasprovkök
Hej!! De är supergoda. Jag brukar göra 5dl till en hel plåt. Ibland gör jag halva satsen till en mindre plåt.
Ann Sofie Romell
Hej!
Använder du ”vanlig” jäst eller den för söta degar när bakar Tex bullar?
Så spännande det här med jäst, har aldrig vågat med annat än det som står i recept men nu inspirerad av dej att ju går att göra olika; nattjästa i kylskåp eller i rumstemperatur, el tex jäsa länge på dan, alltså att mängd jäst, hur jäsa, var o hur länge ju går att variera. Har provat flera av dina bröd recept! Toppen! Tänkte nu baka dessa saffransbullar o började fundera på jäst sort.. 😊 Tack för fint konto! Mvh Ann Sofie
victoriasprovkök
Ibland använder jag den röda jästen för söta degar och ibland den blå. Båda funkar men ta den röda till bullar om du har den hemma:)
EvaLena
Hej!
Jag använde mig av torrjäst sist jag bakade dessa, då det var det jag hade hemma, och jag måste säga att jag upplevde dem ännu fluffigare nu. Hett tips till såå goda bullar!
Tack för receptet!