Nattjäst ostbröd
Ännu ett helt galet gott bröd och även detta nattjäst. Så smidigt att baka nattjästa bröd då degen jäser i rumstemperatur över natten och sen är det bara att baka ut på morgonen. Många av er som redan provat olika varianter av mina nattjästa bröd och blivit sååå nöjda. Väldigt roligt.
Degen jäser med väldigt lite jäst under lång tid, det får en fantastisk smak. Degen är lös att jobba med men tillsätt mjöl vid utbaket och var försiktig så blir det toppen.
Nattjäst ostbröd – 1 stort bröd
6 g färsk jäst
2 dl mjölk
2 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1 ägg
2 msk strösocker
1/2 dl rapsolja
550g vetemjöl special, annars vanligt vetemjöl
Fyllning:
ca 100 g philadelphiaost
1-2 nävar riven ost
Topping:
1 näve riven ost
Gör så här:
På kvällen:
Smula jästen i en buke och tillsätt vatten och mjölk. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg, socker, olja och vetemjöl. Degen ska vara smidig och du ska kunna peta på den med mjölade händer. När degen jäst klart kommer den bli mycket lösare. Låt degen jäsa över natten i en stor bunke täckt med plastfolie. Många undrar om det verkligen ska vara så lite jäst och det ska det. Degen jäser över lång tid och då behövs inte mer.
På morgonen:
Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord. Degen är nu lös. Strö över vetemjöl över degen, vik ihop, strö över mjöl och vik…Fortsätt så tills du får en fin deg du kan handskas med. Kavla ut degen lätt på ett mjölat bakbord. Var hela tiden lätt på händerna och mjöla händerna.
Bred på philadelphiaost och strö över riven ost. Philadelphian kan vara svår att bre ut men det behöver inte vara så noga. Vik ihop degen. Börja med ena långsidan och vik den till mitten, ta sedan andra långsidan och vik över. Platta till den lite och dela den i flera delar som i breda skivor ända ner i botten men låt allt sitta ihop som en limpa (se bild nedan). Strö över riven ost och sätt in i ugnen ca 18-20 minuter på 225 grader. Brödet ska få fin färg.
Låt brödet svalna och bryt sedan isär det i skivorna.
Övan ser du den utkavlade degen med philadelphiaost och riven ost över.
Ihopvikt och skuret bröd och nedan med lite ost över också. Jag använder en degskrapa när jag skär brödet, enkelt att mjöla brödet lätt och bara trycka ner.
Mums, det är fantastiskt gott. Bara lite smör räcker men pålägg funkar fint också.
Baka på nu och ta med lite frukostbröd till kollegorna på jobbet eller bjud dig själv och familjen på mysfrukost:)
Vill du kan du såklart göra degen på morgonen och baka ut senare under dagen. Perfekt bröd till soppan kanske?
Kram Kram