Nattjästa saffran-socker bullar med krämig vaniljfyllning
I´m in heaven… Alltså de här blev så magiskt goda. Mina Nattjästa saffran-socker bullar med krämig vaniljfyllning kommer göra er helt lyriska och det bästa av allt, du kan göra dem till frukosten då degen jäser över natten i rumstemperatur. Perfekt om du vill ta med till jobbet på morgonen som jag gjorde och de här gjorde succé, så kul!
Ett måste att prova och JAAAA jag tycker man kan äta saffran reda nu;)
Nattjästa saffran-socker bullar med krämig vaniljfyllning, ca 15 st
6 g färsk jäst
4 dl kall mjölk
1/2 dl naturell rapsolja
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 stort ägg
1 paket saffran
590 g vetemjöl special eller vanligt vetemjöl
Fyllning:
100g mjukt smör
100g philadelphiaost
3/4 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
1/2 msk vetemjöl (så fyllningen stannar kvar bättre i bullen)
Topping:
Smält smör
Strösocker
Gör så här:
På kvällen: Smula jästen i en bunke, ja, det ska bara vara 6 g jäst då de jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker, ägg och saffran. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det som står. Rör om så allt blandas väl. Täck bunken med plastfolie, tänk på att använda en stor bunke då degen jäser upp en del. Ställ bunken i rumstemperatur över natten eller minst 9 timmar och låt den jäsa.
På morgonen:
Degen är fortfarande kletig eller ännu mer kletig skulle jag säga och det ska den vara. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord, hjälp till att peta ur den med en slev eller liknande och strö över mjöl så att degen inte klibbar. Vik ihop den några gånger med mjölade händer och mjöla under tiden så du får en deg du kan handskas med. Knåda inte degen utan vik den bara och sen kavla ut den lätt till en rektangel.
Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp, fyllningen ska vara mjuk för att lätt kunna bres på den mjuka degen.
Vik sedan ihop degen och sär remsor/ byxben som du snurrar till en bulle. Se bilderna nedan. På min Instagram victorias_provkok finns även en film på hur du snurrar bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader ca 8 minuter. Bullarna ska få fin färg, ni känner er ugn bäst så håll koll på bullarna. När bullarna svalnat så pensla dem med smält smör och doppa i strösocker. Vill du frysa in bullar så pensla dem först när de tinat upp och ska serveras. Men som jag alltid säger så är bullar och bröd som godast nybakat.
Degen jäser upp och ser ut som bilden ovan, den är rätt kletig men det är det som gör bullarna så goda. För mycket mjöl gör bullarna torra.
Bred på fyllningen och snurra bullar, fortfarande lite kletig deg och fyllning men var bara försiktig så går det bra.
Alltså de är magiska;) Vad slår en nybakad sån här bulle med ett glas kall mjölk till?
Lycka till med baket!!!
Kram Kram från mig
Jennie
Ska man kavla ut degen kunna man viker byxben? Alltså när man ska lägga på fyllningen ? Eller ska man platta ut den men händerna? Tack!
victoriasprovkök
Jag brukar kavla ut degen lätt… ?? inte trycka för hårt och inte göra den för tunn… kram
Ida
Ska mjölken vara kall och inte 37 grader?
Tack!
victoriasprovkök
Japp i mina nattjästa bullar är mjölken kall:)