Nattjäst Grekiskt grytbröd
Alltså, Nattjästa bröd! Det här brödet är helt underbart gott och blir så himla fint när det tillagas i en gjutjärnsgryta eller liknande. Världens enklaste är det också då du bara behöver röra ihop degen förhand på kvällen. Låta den jäsa i rumstemperatur över natten och på morgonen har du en fantastiskt fin deg som bara ska bakas ut och gräddas. Med det här brödet kan du impa på vem som helst, till och med dig själv. Jag blir nämligen lika lycklig varje gång jag lyfter på grytlocket och ser hur fina bröd det blir.
Nattjäst Grekiskt grytbröd
5 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten
1 dl grekisk yoghurt (jag hade sån på liten hink)
1 msk god olivolja
2 tsk salt
1 msk mjuk honung
Ca 8-9 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller häll i en torra jästen. Tillsätt vatten och rör om tills den färska jästen lösts upp. Tillsätt yoghurt, olivolja salt och honung. Tillsätt sedan vetemjöl. Tillsätt lite vetemjöl i taget och rör om med en slev. Degen behöver inte knådas utan bara röras ihop till en fin deg. Jag brukar göra min deg ganska så lös i konsistensen så tillsätt inte för mycket mjöl.
Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller ca 9-10 timmar.
På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en gjutjärnsgryta eller liknande i ugnen. Jag har min rätt långt ner. Låt ugnen och grytan bli varm.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Degen är nu rätt kladdig men strö över mjöl och vik ihop flera gånger. Använd lätta mjölade händer så går det bra. Forma till en rund limpa som får vila på bakbordet medan ugnen blir varm.
När ugnen är varm så forma om limpan igen och lägg upp i mitten av ett bakplåtspapper. Ta fram grytan ur ugnen (den är varm nu så var försiktig). Sätt ner limpan i grytan med bakplåtspappret i botten och på sidorna, försök att få bakplåtspappret som sticker upp utanför locket så det inte hamnar ovanpå brödet i grytan. Skär snitt i limpan, jag brukar göra 3 snitt längs limpan. Sätt på locket och sätt in i ugnen i 30 minuter med locket på.
Sänk sedan värmen på ugnen till 225 grader efter 30 minuter, ta av locket och grädda ytterligare 15 minuter. Ta ut grytan ur ugnen och plocka upp brödet och låt det svalna.
Låt brödet svalna innan du börjar skära i det.
Såååå underbart gott!
Kram och hoppas du testar att baka, kanske redan ikväll för degen tar bara några minuter att röra ihop:)
Lotta
Hur länge ska grytan vara inne på morgonen första omgången? Det står tills ugnen och grytan är varm. Är det tills ugnen uppnått ställd temperatur?
victoriasprovkök
Jag brukar sätta in min när jag sätter på ugnen. Sen får den stå tills ugnen blir varm och ca 10 minuter extra.
Niklas
Hej!
Mitt bröd sväller inte utan blir alldeles platt😢 Vad gör jag för fel månntro?
victoriasprovkök
Har du jäst degen i rumstemperatur?
Petra
Nej, det här funkade inte alls. Var supernoga igår kväll när jag mätte upp allt och ser nu på morgonen på en gång att degen inte jäst som det ska. Detta trots att den varit framme i rumstemperatur, det är mer sörja/smet som dessutom luktar surt, antagligen pga yoghurten. Inte på något sätt en deg som är formbar.
Trist.
victoriasprovkök
Ge den till en chans, är det första gången du gör nattjäst i rumstemperatur? Degen blir väldigt lös, men är den bubblig? Den låter precis som den ska vara nämligen. Den kan lukta lite men kommer bli bra. Häll ut den på ett bakbord med mjöl och strö mjöl över. Forma försiktigt till en deg genom att vika. Ha mjöl på så du kan ta i den. Jag har jobbat med väldigt lösa degar och det går.
Maria
Kan man jäsa degen i kylskåpet istället?
Görel Blanckert
Hej och tack, det tog tio minuter igår kväll lätt som en plätt, stod i köket inatt med plast över. Kl nio nu på morgonen mjölade jag in händerna och samlade ihop degen en stund, den ser fantastiskt härlig ut nu, väntar med lite tålamod att den svalnar. Känner mig mallig, så härligt🥰👏🏻🍀