Vallmo och chia baguetter
Visst är det obeskrivligt gott med nybakat bröd? Och har du provat att nattjäsa din deg i rumstemperatur än? (som jag tjatat om det:) Dessa små minibaguetter med vallmo och chiafrön blev verkligen supergoda till frukost. Jag fyllde min baguett med avokado, tomat, koriander och lite flingsalt. Såååå gott!
Vallmo och chia baguetter 9 st
5 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
1 msk vallmofrön
1 msk chiafrön
5 dl kallt vatten
1 dl grovt grahamsmjöl
2 tsk salt
9 dl vetemjöl
Topping:
Vallmofrön
Gör så här:
Lägg jästen i en bunke och tillsätt vallmo och chiafrön. Tillsätt vatten och rör om, lös upp den färska jästen. Tillsätt grovt grahamsmjöl och salt och till sist vetemjöl. Lite vetemjöl i taget tills du fått en fin deg. Tillsätt inte för mycket mjöl degen får gärna vara lite klibbig. Degen ska inte knådas bara röras ihop för hand.
Täck över bunken med plastfolie och bakduk eller ett lock och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller ca 10 timmar. Nu ska degen ha jäst upp och blivit bubblig. Häll ut degen på ett mjölat bakbord, strö mjöl över degen och vik ihop degen några gånger. Den är lite kletig men använd mjöl så går det fint. Degen ska inte knådas.
Kvala lätt eller tryck ut degen till en rektangel, skär ut 9 lika stora delar och tvinna till små baguetter.
Lägg upp baguetterna på en plåt med bakplåtspapper, pensla med lite vatten och strö över lite vallmofrön. Låt vila medan ugnen blir varm.
Sätt ugnen på 250 grader över och undervärme. Grädda baguetterna mitt i ugnen ca 15-16 minuter, håll koll för alla ugnar är olika men baguetterna ska få lite färg i botten och ovanpå och låta lite ihåliga när du knackar på de.
Låt svalna och fyll sedan med något du gillar.
Kram