Godmorgon på dig, skulle såklart lagt ut dessa bröd igår redan men det blev så fullt upp så den blev inte som jag tänkt. Men nu är de här och de är såklart supergoda!
Idag ska jag hoppa in och jobba på jobbet och i morgon också så det blir andra bullar dessa två dagar, ingen ledighet nu inte. Men Örebro visar sig från sin gråa sida idag så det kanske inte spelar så stor roll.
Frallor med yoghurt och valnötter 8 st
5 g färsk jäst eller 1 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten
1 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk mjuk eller flytande honung
1 1/2 tsk salt
50 g valnötter
1 dl durummjöl
ca 7 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
Lägg jästen i en bunke och tillsätt vatten, lös upp den färska jästen.
Tillsätt yoghurt, honung, salt, grovt hackade valnötter, och durummjöl. Rör om.
Tillsätt till sist vetemjöl, lite i taget tills du fått en fin deg. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller ca 8-10 timmar. Degen ska ha jäst upp ordentligt och blivit lite bubblig.
På morgonen, häll ut degen som nu känns lite lösare i konsistensen på ett mjölat bakbord. Vik ihop degen några gånger med mjöl och mjöl på händerna. Var försiktig så går det bra, degen ska inte knådas utan luftbubblorna ska bevaras.
Dela degen i 8 delar, en del i taget, doppa snittytorna i mjöl och vik ihop lite slarvigt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och toppa med lite durummjöl på toppen.
Låt vila medan ugnen blir varm och grädda på 275 grader ca 12 minuter men håll koll på bröden för alla ugnar är olika. De ska få en fin färg på toppen och i botten och låte lite ihåligt när du knackar på de.
Kram kram och önska mig nu lycka till på jobbet:) 2 dagar sen semester igen, borde väl funka fint:)
Michael Tillberg
Det låter jättegott.
Ska prova ditt recept bär jag har semester.
Hanna Olsson
Hej! Är det verkligen bara 5g jäst? Inte 25? ☺️☺️
victoriasprovkök
Precis, 5 g räcker, tar du torrjäst kan du ta knappt 1 tsk
Hanna
Okej tack! Ska testa 😍 Tyckte det lät så lite men det är ju toppen!
victoriasprovkök
De jäser länge i rumstemperatur så det räcker:)
Kajsa Lindgren
Använder du bakmaskin för att knåda degen innan den jäser? Eller för hand? Tack för finfina recept🙂