Nattjäst honungsbröd
Som du redan vet så bara älskar jag ju nattjäst bröd. Eller jag älskar att baka alla sorters bröd såklart men det är något speciellt med just nattjäst. En deg med lite jäst, minimalt med arbetsinsats och sen detta helt gudomligt goda bröd med fantastisk smak och konsistens. Love It.
Det här brödet innehåller honung och det får en supergod smak tillsammans med havre. Testa!
Nattjäst honungsbröd
3-4 g färsk jäst alternativt 1/2 tsk torrjäst
3 dl kallt vatten
2 msk(40g) mjuk honung
1 1/2 tsk salt
1 dl havregryn
Ca 6 dl (jag använde 350g) vetemjöl
Topping:
Uppvispat ägg
Havregryn
Flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller lägg i den torra jästen. Tillsätt vatten och lös upp den färska jäsen, den torra löses inte upp. Tillsätt honung, salt och havregryn. Tillsätt sedan vetemjöl, ta alltid lite i taget medans du rör om. Tillsätt mjöl tills du fått en dag som går ihop till en deg men den ska vara lite klibbig. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och en bakduk. Låt jäsa över natten i rumstemperatur eller ca 10-12 timmar. Tiden beror på hur varmt det är inne men degen ska börja bubbla lite när den är klar.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord, nu kan degen vara rätt klibbig och det ska den vara, då blir brödet helt perfekt. Men använd nu mjöl och mjölade händer för att vika ihop degen försiktigt. Luftbubblorna vill vi gärna behålla. Forma degen till en avlång limpa och lägg den i en avlång form (sockerkaksform) med bakplåtspapper i. Låt nu gärna degen vila ca 40 minuter i rumstemperatur, du kan täcka med en bakduk.
Pensla brödet med lite uppvispat ägg och strö på lite havregryn och flingsalt på toppen.
Sätt in brödet i en varm ugn som är 225 grader över och undervärme eller 200 grader varmluft. Sätt in lite längre ner i ugnen. Grädda brödet ca 30-35 minuter, brödet ska låta lite ihåligt när du knackar på det och fått en fin färg runt om.
Låt svalna innan du skär i brödet.
Gillar du att baka bröd så kan jag varmt rekommendera dig min bok om just matbröd. Här finns massor av goda och enkla recept på bröd som passar vid alla tillfällen. Detta är min första bok som jag släppte i September -23 och jag hoppas att den kommer få finnas hemma hos många av er.
Mina andra bok innehåller lite sötare bakverk och även där finns massor av gott såklart.
Du hittar båda mina böcker om du klickar på länken HÄR. Den perfekta presenten också såklart och passa på att köp någon av mina böcker i julklapp:)
Njut av detta tillsammans med en klick smör, alltså mer behövs egentligen inte:)
Kram på dig och tack för att du kikar in här hos mig, det glädjer verkligen.