Nattjäst ciabattalimpa i form
Godmorgon, dagarna verkligen springer iväg och varje gång jag tänker att jag ska fixa massa goda recept så händer något oväntat som gör att jag måste fokusera på annat. Denna vecka blev allt annat än jag hade tänkt men snart så borde det väl vända och lugna ner sig på den fronten också?! Kan jag hoppas…
Jag får många frågor om mina nattjästa bröd och som du säkert redan vet så älskar jag det sättet att baka. Många undrar om bröden går att baka ut på kvällen och jäsa i en form och visst går det bra med många bröd. Tex detta, men konsistensen blir inte lika som de man bakar ut på morgonen och man behöver också reglera mängden jäst.
Här har ni i alla fall ett nattjäst bröd som jäser i formen och bara behöver sättas in i ugnen på morgonen. Så himla gott och väldigt smidigt! Jag kallar denna för Nattjäst Ciabattalimpa i form, jag har tidigare gjort ciabattalimpor och andra ciabatta och de blir alla väldigt goda! Testa!
Nattjäst ciabattalimpa i form
1/2 tsk torrjäst eller kanske 2-3 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 1/2 dl durumvetemjöl
1 1/2 tsk salt
1 tsk honung
3-3 1/2 dl (ca200g) vetemjöl
Gör så här:
Lägg jästen i en bunke och tillsätt vatten, durummjöl, salt och honung. Rör om och tillsätt vetemjöl. Mängden vetemjöl kan variera beroende på sort men rör ihop tills du får en fin deg du kan peta på med mjölade händer och forma till en limpa. Lägg limpan i en avlång ”sockerkaksform” med bakplåtspapper, strö över lite mjöl och täck med en bakduk och en plastpåse ovanpå. Detta för att brödet inte ska torka ut över natten. Jäs brödet i RUMSTEMPERATUR över natten.
På morgonen eller ca 11-12 timmar senare har brödet jäst upp fint. Tiden på jäsningen kan variera beroende på hur varmt det är inne men det gör ofta inget om det jäser lite extra. Se bara till att det jäst upp innan det gräddas.
Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme och grädda ca 25-30 minuter, brödet ska låta ihåligt när du knackar på det:) Låt svalna innan du skär i det och njut sedan av nybakat bröd.
Bilden ovan är på kvällen när brödet lagts ner i formen och bilden nedan är på morgonen efter nattens jäsning.
Spana in dessa håligheter i brödet, det blir skillnad mot ett som bakas ut på morgonen. Detta blir supergott och passar vissa bröd väldigt bra!
Ha en superfin dag idag:)
KRAM