Nattjästa chiafrallor
Dagarna går snabbt…igår var jag på invigning av en ny restaurang i stan med några vänner och idag blev en lugn dag med promenad med en annan vän. Grådassigt väder ute och man blir liksom inte så sugen på några längre stunder utomhus direkt. Hur har du det, någon snö kanske? I Örebro där jag bor så ser detta väder dock ut att hålla i sig ett tag… Men jag ska njuta av helgen i alla fall såklart! Så skönt att vara ledig några dagar. Vet ju att många av er älskar nattjäst lika mycket som jag och idag vill jag bjuda på smarriga Nattjästa chiafrallor som du enkelt kan fixa till frukosten i morgon.
Nattjästa chiafrallor 9 st
4 dl vatten
3/4 tsk torrjäst eller ca 5-6g färsk
1 dl grovt rågmjöl
1 1/2 tsk salt
2 msk chiafrön + 1 dl vatten
ca 530g dinkelmjöl ca 8-9 dl.
Gör så här:
Blanda ihop chiafrön och vatten i en skål och låt svälla i ca 10-15 minuter.
Tillsätt vatten, jäst och rågmjöl i en stor bunke och rör om. Tillsätt sedan salt, de svällda chiafröna och sedan lite dinkelmjöl i taget tills du fått en fin deg du kan peta på med mjöliga fingrar. Tillsätt inte för mycket mjöl.
Täck bunken med ett lock eller plastfolie och en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller ca 10-12 timmar.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord, degen är ju lös men vik ihop den några med mjölade händer. Degen ska inte knådas utan bara vikas försiktigt. Dra ut degen så den blir lite avlång som en limpa och skär i lagom stora delar. Använd mjöl då degen är kletig. Doppa ena snittytan i chiafrön och lägg upp på en plåt. Blir det för kletigt så strö över chiafrön istället.
Låt vila medans ugnen blir varm, sätt den på 250 grader och grädda mitt i ugnen ca 11-14 minuter. Håll koll då alla ugnar är olika.
Låt svalna något och servera.
Ha en fin dag och hoppas att du får lite ledigt i helgen.
Kram från mig