![Rågrundis](https://i0.wp.com/media.victoriasprovkok.se/2025/02/IMG_3096.jpeg?resize=700%2C700&ssl=1)
Rågrundis
Dagarna bara rullar på och fullt ös som vanligt.
Den här veckan har varit en tuff vecka för många. Många tankar, oro och rädsla för vart Sverige är på väg. Örebro staden jag bor i och är uppväxt i, hur kunde detta hända?
Jag var ute på rasten och gick, pratade med mamma i telefonen som säger att Örebroarna ska hålla sig inne, jag kollar snabbt på nätet och inser att det är Risbergska skolan där det händer något. Mer vet man inte…. Det är en dryg mil dit så jag fortsätter min promenad och återvänder till jobbet. Väl framme har kollegorna också fått veta vad som hänt och man förstår inte riktigt vidden av det än. Risbergska skolan var en gymnasieskola när jag gick på gymnasiet. Jag gick inte där men många av mina vänner och även min man gick där. Jag åkte skidor där utanför för några veckor sedan när det var lite snö här i Örebro.
När jag kom hem från jobbet var det fullt pådrag, på alla kanaler visades det från skolan… Svårt att ta in att det faktiskt hänt. Även om man väl känner igen sig och vet att det är i Örebro så tror man inte att det stämmer.
Igår fyllde pappa år så jag var där och firade honom, min fina pappa:) Efter kalaset så åkte jag iväg och tände ett ljus vid Risbergska för att visa mitt stöd och minnas de som förlorat sina liv. Tänker på alla som är drabbade, alla som förlorat någon nära, alla poliser, vårdpersonal och anda inblandade i detta. En dag vi alla kommer att minnas och en dag som förändrade mycket för oss.
Det blir liksom ingen bra övergång till att visa upp ett nybakat bröd men detta bakade jag i alla fall idag, supergott, lite segt bröd. Testa! Jag kallar de för Rågrundis:)
![Rågrundis](https://i0.wp.com/media.victoriasprovkok.se/2025/02/IMG_3097.jpeg?resize=700%2C525&ssl=1)
Rågrundis 15 st
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk ljus sirap
1 1/2 tsk salt
1 dl fint rågmjöl
ca 8 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Använder du färsk jäst så ska vattnet vara max 37 grader varmt:) Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och sen lite vetemjöl i taget. Tillsätt vetemjöl och knåda degen tills du får en deg som du kan peta på med mjölade händer, men tillsätt inte för mycket. Mjölmängden kan variera så känn dig fram.
Låt degen jäsa under en bakduk i rumstemperatur ca 40 minuter eller tills degen blivit dubbelt så stor.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord, vik ihop några gånger med mjöl tills degen känns bra och går bra att kavla ut. Kavla ut degen tunt med en vanlig kavle och kavla till sist hårt med en kruskavel.
Stansa ut rundlar med en lagom stor skål mina var ca 13-14 cm stora. Nagga bröden med många hål. Lägg åt sidan och låt vila/jäsa ca 15 minuter.
Sätt gärna in ett stål i ugnen, har du inget så använd en varm plåt. Sätt ugnen på 250 grader.
När ugnen är varm lägg in några bröd i taget på stålet eller på den varma plåten. Jag hade mina inne i ca 4 minuter men håll koll, jag hade ju som sagt ett stål som gör att det blir något varmare.
Ta ut och låt svalna under en bakduk.
![Rågrundis](https://i0.wp.com/media.victoriasprovkok.se/2025/02/IMG_3089.jpeg?resize=700%2C525&ssl=1)
![Rågrundis](https://i0.wp.com/media.victoriasprovkok.se/2025/02/IMG_3093.jpeg?resize=700%2C700&ssl=1)
![Rågrundis](https://i0.wp.com/media.victoriasprovkok.se/2025/02/IMG_3091.jpeg?resize=700%2C525&ssl=1)
![Rågrundis](https://i0.wp.com/media.victoriasprovkok.se/2025/02/IMG_3094.jpeg?resize=700%2C700&ssl=1)
![Rågrundis](https://i0.wp.com/media.victoriasprovkok.se/2025/02/IMG_3098.jpeg?resize=700%2C525&ssl=1)
Ha nu en fin kväll och en härlig söndag.
Kram och ta hand om dig