Nattjäst rågbröd
Godmorgon, att vakna och veta att det står bröd på jäsning och att frukosten kommer bestå av ett gott nattjäst rågbröd är inga fel alls. Som alla mina andra nattjästa bröd så är även detta helt fantastiskt gott. Jag gör oftast nattjästa bröd som får jäsa i rumstemperatur över natten, de blir sådär härligt sega ni vet. De tar heller ingen plats i kylen då vår kyl alltid är proppfull, både för och nackdelar med det;)
Nattjäst rågbröd, 3 st limpor:
7g jäst (ja bara 7g)
6 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
1 msk honung
2 dl fint rågmjöl
Ca 10-12 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, brödkryddor, honung och rågmjöl. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills du får en fin och smidig deg.
Dela degen i 3 lika stora delar och lägg dem i varsin limpform med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt med en bakduk över natten i rumstemperatur.
På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in bröden i ugnen när den gått upp i grader. Grädda bröden ca 20-25 minuter. De ska låta lite ihåliga när du knackar på dem, då är de klara.
Ta ur bröden ur formen och låt dem svalna helt innan du skär i dem.
Testa nu till morgondagens frukost, så gott!!
Nattjäst rågbröd, en riktig hit!!
Vad händer hos er idag då? Själv är jag påväg till Romme i snövädrer och ska åka lie skidor. Härligt men vilket väder, i Örebro lyste snön med sin frånvaro och bara några mil norr ut så blev det vinter. Tjohoo!
Kram kram ❤️