Kalljästa ostfrallor
Ostfrallor, hur gott är inte det? Jag har gjort ostfrallor i massa olika varianter och jag älskar alla av dem. Mina Magiska ostfrallor var nog mina första jag gjorde. Sen kom efterföljaren Ostfrallor i långpanna sen de Nattjästa ostfrallorna och NUUUUU dessa underbara Kalljästa ostfrallor. Så galet goda allihopa men de görs på lite olika sätt. Dessa frallor görs klara på kvällen, allt utom toppingen. De jäser i kylen och gräddas på morgonen till frukost. Jag använde mig av ett mjöl som heter Caputo Pizzeria och det var verkligen jättegott i bröd också. Så har ni det hemma kan ni ta det, annars vanligt vetemjöl eller special. Jag har angett mått för det mjölet jag använde så det kan hända att det behövs en lite annan mängd mjöl om ni använder annat mjöl men tillsätt tills du fått en fin deg. Sen gjorde jag visst gigantiska frallor visade det sig. Jag fick 9 stycken men kunde nog gjort 15 istället så tiden i ugnen beror på storleken.
Kalljästa ostfrallor
25 g färsk jäst
4 dl kall mjölk
3 dl kallt vatten
60g smält smör
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Topping:
Uppvispat ägg
Ca 2 dl riven ost (Jag hade prästost som jag rev grovt)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, jag använder min Kitchen Aid när jag bakar men det funkar såklart att knåda för hand också. Smält smöret. Blanda ner mjölk och vatten i jästen. Rör om så allt löses upp. Tillsätt sedan det smälta smöret. Tillsätt lite av vetemjölet och sedan salt. Rör ner resterande vetemjöl tills du får en fin deg som du kan ta i. Knåda ca 5-10 minuter och häll ut på ett mjölat bakbord. Forma till runda frallor och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper som får plats i kylen. Täck med plastfolie och jäs över natten i kylskåp.
På morgonen:
Sätt ugnen på 225 grader. Ställ fram plåten med frallorna i rumstemperatur ca 30 minuter, inte mindre. Låt jäsa. Pensla med uppvispat ägg och strö över ost på frallorna. Grädda ca 10-15 minuter i mitten beroende på storlek på frallorna och lite beroende på vilket mjöl du använder. Frallorna ska få fin färg och nästa gång jag gör dem ska jag ska jag göra lite fler än 9;) Låt svalna och NJUT!
Önskar er alla en finfin dag, Kram
Följ mig på Instagram om ni inte reda gör det Victorias_provkok
Rebecca
Hej!
Efter att du tagit ut bullarna ur kylen och låtit de stå i 30 min i rumstemp så skriver du att de ska låta jäsa. Menar du att de ska jäsa under duk en stund till? Hur länge i så fall?
Tack för en fin blogg 🙂
Mvh Rebecca
victoriasprovkök
De ska jäsa ca 30-40 minuter från att du tagit ut de ur kylen
Emma
Hej
Kan man lägga dem i frysen efter nattjäsningen o sedan ta upp som bake off? 🤔
Blev väldigt många över🙈
Mvh emma
victoriasprovkök
Aldrig provat att frysa ogräddat bröd så kan inte svara på det tyvärr