
Grillad dill och vitlökslax med romsås
Det här med sommar och ledighet är verkligen något som jag gillar. Jag tröttnar inte, kanske för att jag alltid skaffar mig något att göra, haha.
Söndag idag och vi passade på att åka ut i skärgården med båten. Som du säkert redan vet så har vi en båt ligger i Askersund och med den tar vi oss enkelt ut i Vätterns skärgård som vi gillar så mycket. Alltså det är så himla fint där ute bland alla öar. Helt underbart och sånna här fina dagar med strålande sol och 21 grader varmt då får man passa på.
Vi packade med oss vår lilla grill, den här lilla rackarn används flitigt och är perfekt för en tur med båten. Det fick bli grillmiddag på sjön och inte vilken middag som helst för i kylen hade vi lax. Jag gjorde en supergod marinad med dill och vitlök, lade laxen i en påse och sen ner bland kylklamparna i kylväskan. Såsen gjorde jag klar hemma och sen blev det sallad till och ett pizzabröd med smör som vi hade i frysen.
När det var dags för middag hade laxen marinerat i några timmar och redo för grillen. Och jösses så galet gott detta blev. Jag grillade laxen med skinnsidan ner och vände den bara kort på slutet. Locket på så det blir fin värme där inne. Jag delade upp grillen så briketterna låg på ena sidan, då kan man välja lite hur varmt man vill grilla laxen. Den blev helt perfekt verkligen, så god.
Bäst att skriva ner receptet på direkten medans jag kommer ihåg det:) För detta vill du inte missa:)

Grillad dill och vitlökslax med romsås
700g färsk laxfilé med skinn
3/4 dl naturell rapsolja
1 stor klyfta riven vitlök
2 msk färsk hackad dill
Salt jag höftade lite men kanske 3/4-1 tsk
Lite vitpeppar
Romsås:
1 1/2 dl creme fraiche (jag köper arla 34% den känns tjockare och är bättre till sås tycker jag)
1 1/2 dl majonnäs (hemmagjord, jag mixar 1 ägg med ca 1 1/2 -2 dl rapsolja tills det tjocknat, tar ca 20 sek)
2 msk hackad färsk dill
2 msk röd stenbitsrom
Ev lite salt
Vitpeppar
Gör så här:
Skölj av laxen och torka av den. Blanda allt till marinaden och pensla på laxfilens sida utan skinn. Låt marinera några timmar. Grilla laxen med skinnsidan ner ca 6-8 minuter och vänd på den och grilla andra sidan bara någon minut. Använd locket på grillen för bästa värme. Här kan du laborera med värmen och lägga briketterna på ena sidan av grillen. Grilla på indirekt värme och byt till direkt värme om det blir för klent:) Tiden beror givetvis på värme och storlek på laxen men ca 53 grader för en saftig lax, övergrilla inte. Låt vila några minuter när den är klar.
Sås:
Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och smaka av.
Servera med en sallad och kanske några färska potatisar om du vill det.
Hoppas du kommer gilla:)







Kram kram och missa inte att följa mig på Instagram Victorias_provkok och jag finns även på Facebook och TikTok med lite video från våra resor.