Kolapanacotta med knäck…
Det kanske kan passa bra såhär i juletider och riktigt gott är det ju såklart också. Jag personligen älskar både panacotta, kola och känck och eftersom jag ville göra en dessert som skulle passa lite extra bra såhär till jul kom jag på den här kombon. En lysande kombination måste jag säga, riktigt nöjd blev jag.
Till ca 12 små desserter behövs:
1 burk sötad kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
4 gelatinblad
Knäcktopping:
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk smör
Mandlar
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter tills de mjuknat.
Lägg kondenserad mjölk och vispgrädde i en kastrull och låt det bli varm, det ska ej koka!
Ta av kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladen så allt blandas.
Häll upp i glas och låt de stå i kylen tills de stelnat. Gärna över natten.
Knäcken görs med fördel samma dag som desserten ska serveras men några timmar innan så den hinner svalna.
Lägg socker, sirap och vispgrädde i en kastrull och låt den koka ihop på medelvärme tills du får en temperatur på 105 grader. Inte mer för då blir den hård. Ta av från värmen och tillsätt smör under omrörning. Blanda ner hackade mandlar. Låt stå i rumstemperatur och toppa panacottan med knäcken innan servering.
Otroligt gott och juligt.
Riktigt krämig och fin blir den.
Vem vill smaka?
Kram kram❤️
Marie Bjärkeblad
Är det den färdiga dulche letche eller den okokt burken man ska använda?
M.v.h Marie
victoriaadmin
Den färdiga hade jag i detta recept. Alltså den som är som en kolasmet:)Kram