Sirapslimpa…
Den här limpan är något alldeles speciellt, så fantastiskt god sirapslimpa med lite rågmjöl i. Enkel att göra är den också och jag använder mig av brödformar för att få till den höga formen på limpan. Den här satsen får du ut 3 limpor av, bra att ha samma storlek på formarna och limporna så de blir klara samtidigt.
Till 3 limpor behövs:
50g färsk jäst
5 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
3 dl fint rågmjöl
Ca 10-11 dl vetemjöl special eller liknande
1 msk ättika
Topping:
Uppvispat ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ner den ljumna mjölken, Max 37grader. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar eller skivor. Rör så jästen löses upp.
Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl. Tillsätt tillsist ättika. Arbeta degen gärna med maskin ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 40 minuter. Ta upp degen och dela i 3 lika stora delar. Lägg dem i varsin brödform med bakplåtspapper, mina kommer från IKEA och rymmer ca 1,2 liter. Perfekta!
Låt limporna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och sätt in i ugnen ca 35-40 minuter på 200 grader. Ta ur formen och låt svalna helt innan du skär i dem.
De här kommer snart bakas igen, fick beställning på dem till julafton. Som sagt, testa, enkelt och ruggigt gott!
KRAM❤️
Sara
Varför har man i ättika?
victoriaadmin
När man bakar med rågmjöl tillsätter man ofta ättika det förbättrar rågens bakförmåga och framhäver smaken. brödet håller sig bättre och blir lättare att skära.kram
Charlotte Carlsson
Åh va gott det ser ut, kan man använda brödsirap tror du?
victoriaadmin
Går nog toppenbra!
Barbro
Har bakat dina siraps limpor idag, så goda. Helt underbara. Tack för receptet. Nästa bak dag efter jul blir set dina sirapskakor. Kram och God Jul
Barbro