
Fluffiga bröd -Smörtaxen
Nu när vi var i Skåne så testade jag på att baka ett för mig nytt bröd. Matte och Malin hade varit och ätit på Smörtaxen och var upp över öronen förtjusta i brödet som de serverade där. De fick med sig receptet hem och ville jag skulle prova på att baka det. Jag gjorde min egna lilla variant på det och putsade till receptet lite så det blir enklare för er alla att baka. Vi hade inte så många formar av storleken jag hade önskat på de så vi tog mindre formar och lade i 3 små brödbollar istället för 4. Detta resulterade i söta små svampliknande bröd som blev supergoda och väldigt mjuka. Vi använde oss av smörade suffléformar men har du lite större är det ingen nackdel.

Fluffiga bröd -Smörtaxen 9 st
360g (6 dl) vetemjöl vi använde special
2 1/2 tsk torrjäst
2 1/2 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
3/4 dl potatismjöl
45 g rumsvarmt smör
1 ägg
2 1/3 dl mjölk (rumsvarm eller kall)
Topping:
Uppvispat ägg blandat med några droppar vatten och en nypa salt
Vallmofrön
Smör
Gör så här:
Lägg alla ingredienserna i en bunke och kör i maskin tills du fått en smidig deg. Jag brukar alltid börja med något mindre av mjölet och sen tillsätta det lite senare när jag ser att det behövs. Ta ca 1 dl mindre mjöl och tillsätt när du knådar degen istället. Alla mjöl är olika och ibland behövs mindre mjöl och ibland mer så för att vara på den säkra sidan att det inte blir för mycket mjöl från början.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 2 timmar i rumstemperatur.
Baka ut degen och forma till små runda bullar på ca 27g styck. Lägg sedan 3 bollar i en rund liten ugnstålig form som du smörat noga. Du kan även lägga alla bollar i en större form och göra som brytbröd om du inte har små formar. Gräddningstiden variera dock lite då.
Täck över bröden med en bakduk och låt läsa i ca 1 timma i rumstemperatur. Pensla sedan försiktigt bröden med uppvispat ägg och strö över vallmö. När bröden har jäst upp blir de lite känsliga för tryck så pensla inte för hårt. Lägg öven en liten smörklick i mitten på bröden innan gräddning.
Grädda bröden mitt i ugnen på varmluft 170 grader i ca 17 minuter men håll koll på bröden. Låt sedan svalna och ta ut ur formarna. Här kan du behöva pilla försiktigt med en kniv för att de ska lossna. Därför viktigt att smöra ordentligt.
Servera med vispat brynt smör:)




Så gott!!
Hoppas att du får en fin dag i solen, vi ska packa ihop oss och ta en sväng ut på sjön. De har lovat sol idag så bäst att passa på:)
Kram