Reklam för mina böcker September -23 gav jag ut min första bok ”Matbröd” med en blandning av massa goda bröd. Maj -24 Kom min andra bok ”Pajer och cheesecake och bakat i långpanna” Denna bok innehåller lite sötare bakverk. Min tredje bok ”Långpanna” kom i Mars – 25 och innehåller allt från matbröd till söta kakor, allt i långpanna. Mina 3 böckerna passar alla såväl nybörjare som er som gillar att baka.
Ofta när man talar om fröbröd som är fullt med frön och sådär superbra så är det ofta knäcke. Men här har ni ett helt fantastiskt gott Mjukt fröbröd i form. Alltså jag blev såå himla nöjd med resultatet. Glutenfritt, inte för att det är ett måste för mig som ni vet men för er som inte tål gluten är det ju ett plus tänker jag. Basen i detta bröd är i stället havregryn och sen massa frön. Mättande, nyttigt med massor av bra innehåll. Det enda du behöver tänka på är att skära lite försiktigt i det när det är nybakat och låta det svalna innan. Låt det gärna ligga framme i en påse över natten då sätter det sig bra men går såklart att äta helt nybakat också, det gjorde jag såklart. Men det håller sig saftigt bra länge. Alltså såååå goda smaker. Jag serverade med både naturell färskost och sen även med bara smör. MUMS!
En favorit som kommer göras många gånger:)
Mjukt fröbröd i form 1 bröd
3 dl havregryn (glutenfria om du gör glutenfritt) 1 dl solroskärnor 1 dl pumpafrön 1/2 dl linfrön, jag hade hela men krossade går bra också 1/2 dl chiafrön 1/2 dl sesamfrön 2 tsk bakpulver 1 tsk salt 3 dl naturell filmjölk 3% 2 msk honung mjuk eller flytande (har du hård så smält den innan i en kastrull) 2 msk rapsolja 1 rivet äpple mitt vägde 120g
Topping: Frön
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sedan resterande produkter och rör om till en tjock smet. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång bakform på ca 1,2 liter. Lägg i smeten och jämna ut, Strö över lite frön.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter, känn med en sticka som ska vara torr när du tar upp den. Låt svalna några minuter i formen och ta sedan upp den på ett galler eller liknande och låt svalna helt innan du skär i det.
Alltså färskost är så gott på, jag toppade även med lite italiensk salladskrydda.
Hoppas du ser hur galet gott detta bröd är:) Kram på dig och hoppas att din helg varit fin. Min har varit lugn med lite fix här hemma.
I morgon startar veckan med studiedag på jobbet, kul att göra lite annat än det vanliga.
Hur enkelt som helst och hur gott som jag vet inte vad… Höstmörkret har kommit och kombon höstmörker och matfotografering hör inte riktigt ihop:) Men jag gör vad jag kan för att få till någorlunda bilder även på kvällarna och hoppas på att du kan se hur gott det blev.
Jag gillar verkligen pasta med olika såser, det är inte bara gott, det är snabbt och enkelt också. Dessutom kan man alltid ha en burk med kräftor redo i kylen så man snabbt kan fixa en supergod middag.
Detta räckte precis till 2 vuxna personer så är ni fler gör mer:)
Krämig kräftpasta med dill 2 portioner
1 burk kräftstjärtar i lag (ca 170g avrunna) Smör 2 klyftor vitlök 1 schalottenlök (medelstor) 1 msk tomatpuré 2 dl vispgrädde 1 dl creme fraiche 1/2 tsk paprikapulver 1 nypa chiliflakes (de kan vara rätt starka så känn dig verkligen fram så det inte tar över) 1 msk hummerfond 2 msk hackad färsk dill (vid fryst tar du mindre för den är väldigt finhackad) Ca 1 dl kräftspad 1/2-1 msk vetemjöl att reda av med, blanda med lite kräftspad Salt Svartpeppar
Servering: Dill Riven parmesanost Pasta
Gör så här: Häll av spadet från kräftorna och spara det. Hacka lök och vitlök och bryn i en kastrull med lite smör. Tillsätt tomatpuré och låt bryna med kort. Tillsätt därefter grädde, creme fraiche, paprikapulver, chiliflakes, hummerfond, dill och kräftspad. Låt puttra ihop en stund på medelvärme, kanske 10 minuter, rör om då och då. Såsen tjocknar något när den får koka ihop och smakerna sätter sig så ha inte för bråttom. Red av såsen till önskad tjocklek och krämighet med lite vetemjöl som du rör ut i några msk kräftspad. Tillsätt lite i taget och känn sig fram . Smaka av med salt och vitpeppar och till sist lägger du i kräftorna, de ska inte koka utan bara bli varma i såsen. Servera med pasta och toppa med lite extra dill och finriven parmesanost. Sååå sååå gott!
Hoppas att du får en riktigt fin dag och får njuta av hösten:) Jag ska ta och fixa till en liten frukost här hemma och sedan vidare för att handla lite (igen;) sen blir det nog en rätt lugn dag hoppas jag. Kan behövas ibland för igår flängde jag konstant runt överallt.
Jag är en riktig soppmänniska speciellt på hösten och vintern, då kan jag äta massor av det. Älskar att variera och soppa går att variera i det oändliga, det är snabbt, enkelt, billigt och så gott! Den här soppan innehåller blandannat palsternacka som gör att soppan får en lite sötare smak, den innehåller också lite syra från äpplet och blir väldigt krämig när den mixas och blandas med grädde.
Toppingen kan du variera själv, jag körde på lite olivolja, persilja och parmesanost. Men krutonger, rostade frön eller kanske några räkor kan passa fint i soppan. Jag körde på vitlöksbröd till soppan och tyckte att allt blev väldigt gott!
I en soppa kan du blanda i mycket olika rotfrukter och grönsaker som du gillar och perfekt sätt att äta grönsaker på:)
Men nu över till soppan, testa vetja:)
Krämig soppa med palsternacka och äpple 4 portioner
3 palsternackor 2 potatisar 1 syrligt äpple tex Ingrid Marie 1 gul lök 1 klyfta vitlök 1 lite vatten 2 msk grönsaksbuljong eller 2 tärningar 1 dl vispgrädde Salt Peppar, jag hade både vit och svart
Topping: Olivolja Persilja Parmesanost
Gör så här: Skala och dela potatis, palsternacka och äpple i bitar. Hacka lök och vitlök. Bryn lök och vitlök i en gryta och tillsätt sedan potatis, palsternacka och äpple, bryn kort. Tillsätt vatten och buljong och låt koka tills allt mjuknat. Mixa allt till en slät soppa i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt vispgrädde och smaka av med salt och peppar tills du får den smaken du önskar.
Servera soppan med ett gott bröd, lite olivolja, parmesanost och persilja om så önskas eller kanske toppa med lite räkor, frön eller krutonger. Bara fantasin som sätter gränser, eller hur.
Hoppas att du får en fin dag, njuter av hösten och äter mycket soppor och grytor:) Kram
Wow alltså, älskar du också choklad? Choklad är något som i alla fall jag har svårt att vara utan, eller jag tycker det är så himlans gott och äter det mer än gärna. Då kan det ju vara bra också om det innehåller lite nyttigheter samtidigt, eller hur? De här Krämiga mandelbollarna med choklad blev så goda, perfekta som ett litet snacks eller som en ”godisbit” efter maten. Vet inte som det syns hur krämiga de blev men det blev de i alla fall;)
Krämiga mandelbollar med choklad 8-10 stycken
1 1/2 dl mandelmjöl 3 msk kakao Ca 10 dadlar mina var inte så stora 1 tsk snabbkaffepulver och 2 msk vatten som blandas till kaffe (kan uteslutas) 2 msk smält smör 2 msk vispgrädde 1 nypa vaniljpulver Några nypor flingsalt, smaka av
Topping: Riven kokos
Gör så här: Mixa dadlarna, blanda ihop med kaffet så är det enklare att mixa de. Mixa slätt. Vill du kan du mixa med grädden om det blir enklare så men ta i den mot slutet så den inte mixas för länge. Blanda ihop mandelmjöl och kakao, blanda sedan ner daddelmixet, smält smör och grädde, rör ihop. Smaka av med lite vaniljpulver och flingsalt. Ställ in i kylen sen stund och forma sedan till bollar. Om smeten blir för torr så tillsätt lite mer grädde och den blir för lös så tillsätt lite mer mandelmjöl. Jag tycker dock den ska vara lite åt det lösare hållet men gå att forma till bollar. Då blir de krämiga och så goda.
Forma bollar och rulla i kokos, och sen är det bara att njuta. Förvaras i kylen.
Hoppas du har en fin dag och tack gulle du för att du kikar in här:) Det betyder massor. Följ mig gärna på Instagram Victorias_provkok eller på Facebook. Det är alltid roligt att höra vad just du tycker om det jag gör så lämna gärna en liten kommentar.
Supergott bröd om du vill äta bröd utan gluten eller lite nyttigare bröd. Detta är fullt med mandelmjöl och ägg och blir så mättande och gott! Perfekta brödet till frukost eller varför inte till salladen eller soppan.
Jag brukar variera mitt brödbakande, ibland är jag sugen på ett bröd med vete och ibland ett helt utan. Jag äter allt och älskar bröd, speciellt hembakat. Detta bröd är också otroligt enkelt att göra. Så prova på!
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Vispa äggen kraftigt i en assistent eller med elvisp, de ska vispas ca 7 minuter på hög effekt så att det blir riktigt fluffigt. Smält smöret, låt svalna något och blanda ner creme fraiche och vinäger. Blanda ihop alla torra ingredienserna i en bunke. Rör ner smörblandningen i äggvispet och rör sedan ner de torra ingredienserna. Rör försiktigt men blanda väl så allt blir blandat. Låt vila några minuter så fiberhusken får svälla lite och lägg upp i brödformen. Toppa med lite hackade mandlar om du vill.
Sätt in brödet mitt i ugnen ca 40-45 minuter, tiden beror på ugn och storlek på formen så håll lite koll och känn på brödet. Mitt var inne 40 minuter. Låt brödet svalna innan du skär i det. Jag serverade med bland annat naturell färskost med lite flingsalt på toppen och även med smör och ost. Supergott!
Kram och ha en fortsatt fin söndag:) Jag körde ett träningspass på morgonen och nu har jag burrat ner mig under filten i soffan, det blev en slappardag till slut även om musklerna fick sig en genomgång i morse:)
Alltså denna är en av mina favoriter när det kommer till dessertpizza. Den slår nutella med hästlängder enligt mig och är så himla god. Den här pizzan har vi gjort många gånger hela sommaren och hela hösten, några älskar medan andra är mer skeptiska. Men jag säger bara det, lite på mig:):)
Det du gör är helt enkelt att göra min nattjästa pizzadeg som jag hoppas du testat vid det här laget. Receptet har jag haft länge på bloggen och det finns även med i min bok ”Matbröd” Länk till boken HÄR .
Toppingen på pizzan består av florsocker, lemoncurd, cremefraiche och bär. Första gången jag såg pizzan var när Gordon Ramsay gjorde den i ett program och redan då älskade jag den. Nu hade han basilika på istället för bär men jag gillar kombon med bär.
Ja men nu över till en gelet god dessertpizza, perfekt när vedugnen är igång och alla är sugna på nåt lite sötare.
Florsocker att pudra över Creme fraiche Bär Basilika eller mynta
Gör så här: Gör pizzadegen enligt anvisningarna. Gör lemoncurd: Pressa citronerna så att du får 1 dl citronsaft, ca 2 citroner. Vispa ihop äggulor, ägg och socker i en kastrull. Tillsätt sedan citronsaft och eventuellt lite rivet skal om så önskas, jag brukar riva ner lite.
Värm upp allt under konstant omrörning, blandningen ska upp i en temperatur på 85 grader innan den tjocknar. Men var försiktig för det ska inte koka, bara tjockna.
När din lemoncurd tjocknat så ta av från värmen och tillsätt bitar av smör.
Man får alltid vara lite extra försiktig när man gör lemoncurd direkt i en kastrull. Ibland görs den i ett vattenbad men det går ofta lite snabbare i kastrull men man får ha bättre koll också. Häll upp i en burk och låt svalna.
Över till pizzan: Baka ut degen, bred på ca 1/2 dl lemoncurd på botten, snåla inte, mängden beror på storlek på pizzan. Strö över florsocker på kanterna och lite på pizzan också. Grädda tills den är klar. Toppa ,med klickar av creme fraiche, bär och kanske lite basilika eller mynta.
Lycka till
Hoppas att du får en fin dag, här strålar solen men det är ruggigt kallt ute nu. Inga planer så får se vad dagen bjuder på:)
Ja, visst är det viktigt att få i sig protein i maten, det vet vi alla men får vi i oss tillräckligt? Jag är noga med att äta mycket grönsaker och även protein så ja utan att snöa in mig för mycket så får jag nog i mig en hel del. Men vill man addera lite extra protein i maten så kan man ju även göra det genom att tillsätta extra i tex brödet. Detta blev riktigt gott och väldigt enkelt att göra. Jag gräddade det i en gjutjärnsgryta som många av mina andra grytbröd och det blev så fint. Håligt, luftigt men ändå en annan konsistens än bröden jag brukar göra. Du kommer märka skillnad mot ett bröd med bara vatten och mjöl såklart men väldigt gott och nu får man ju tänka på att det också blir mer protein för kroppen. Så testa får du se vad du tycker, jag blev väldigt mätt på en skiva så mättar bra. Och perfekt bröd att prova på om du har många äggvitor över i kylen. Hos mig brukar det fylla på då jag ofta använder gulorna.
Brödet blev lite torrt av att ligga framme så lägg in de skivorna du inte äter i frysen:)
Proteinbröd i gryta, 1 stort bröd
6 äggvitor (190g) 2 hela ägg 250g keso 1 dl havregryn 25g jäst 3/4 dl ljummet vatten 2 tsk salt ca 560g vetemjöl (jag hade special från Saltå kvarn)
Topping: Uppvispat ägg
Gör så här: Mixa ihop äggvitor, ägg, keso och havregryn i en mixer tills allt är slätt. I en bunke (assistent) blandar du ner jäst och vatten, rör om. Tillsätt äggmixen, salt och blanda sedan ner vetemjöl, ta lite i taget tills du fått en fin deg. Mjöl är olika så ta inte allt på en gång, det kan behövas olika mycket beroende på mjöl.
Låt sedan degen jäsa övertäckt i bunken tills den blivit dubbelt så stor, den jäser i rumstemperatur i ca 1 1/2 -2 timmar. Forma sedan till ett runt bröd, lägg upp på ett bakplåtspapper och låt vila ca 30 minuter.
Under tiden värmer du upp ugnen på över och undervärme till 250 grader. Ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen och låt den bli varm.
Lägg i brödet, snitta och pensla med uppvispat ägg.
Sätt in mitt i ugnen med locket på och grädda i 30 minuter. Sänk värmen till 225 grader, ta bort locket och grädda 15 minuter till.
Ta ut och låt svalna, du kan lyfta ur brödet.
Servera och njut men skär inte i brödet när det är varmt.
Jag är egentligen en riktig vår- och sommarmänniska. Det är då jag känner mig som mest levande, när solen värmer, dagarna blir längre och allt känns lite lättare. Våren har något magiskt över sig, som en nystart efter månader av mörker och kyla. Men så kommer hösten. Den där tiden då ljuset sakta försvinner, kvällarna blir kyligare och löven börjar falla. Och även om jag försöker tänka att jag ska tycka om hösten lika mycket som sommaren, så infinner sig inte riktigt samma glada känsla i kroppen. Jag känner mest en saknad, efter värmen, efter ljuset, efter doften av nyklippt gräs och blommor i trädgården. Jag försöker ändå hålla kvar sommaren så länge det går. För mig är september fortfarande sommar, men någon gång i oktober börjar jag så smått acceptera att hösten är här på riktigt. Men det finns ju faktiskt mycket fint med hösten också. Att få dra på sig varma, mjuka kläder. Att laga långkok, soppor och mustiga grytor som sprider doft i hela huset. Att ge sig ut i skogen och plocka kantareller, lingon och äpplen och sen ta vara på allt det goda naturen bjuder på. Och så mysfaktorn! Tända ljus, krypa upp i soffan under en filt med en kopp te eller ännu bättre, varm choklad med grädde och marshmallows. Lyssna till regnet som smattrar mot rutan, medan brasan sprakar i bakgrunden. Då känns hösten ändå ganska härlig.På tal om mysiga kläder, jag måste bara tipsa dig om några riktigt fina plagg jag nyligen klickade hem från Ellos. Jag har faktiskt aldrig sett mig själv som en “kapptjej”, men det visade sig att jag trivdes otroligt bra i kappa! Den jag köpte finns i tre färger och alla är lika fina, klassiska, stilrena och sådana man kan bära både till vardag och till något lite finare. Byxorna jag beställde är svarta, stretchiga och så där härligt sköna. De sitter snyggt på kroppen, tajta utan att sitta åt, vilket är precis så jag vill ha det. Den kortärmade tröjan överraskade också, så mjuk i materialet och med en passform som känns riktigt fin och bekväm. Och till sist, den stickade tröjan med volanger… alltså hur fin?! Den känns så där lagom romantisk och höstig på samma gång. Jag har allt i storlek S, och här nedan lägger jag in länkar och en rabattkod ifall du också vill uppdatera garderoben med något nytt och pigga upp hösten lite. 🍂✨
Med min kod kod WILLENOKT25 får du 33% rabatt på den dyraste varan och 5% på redan nedsatta priser. Så kolla om du hittar nåt fint:)
Och snart kommer vintern
Men snart är vintern här. Snöflingorna börjar dala ner och lägger sig som ett mjukt, vitt täcke över marken. Allt blir stilla på ett särskilt sätt, ljudet förändras och världen känns lite tystare, nästan magisk. Och visst blir det ljusare igen, som att naturen bjuder på ett nytt skimmer mitt i mörkret.
Jag gillar faktiskt vintern. När skidorna spänns fast eller skridskorna snöras på, då känns det som att man får röra på sig på ett roligt och lekfullt sätt. Att susa nerför backarna, känna kylan bita i kinderna eller staka sig fram i längdspåret är så härligt.
Och skridskor… det är något alldeles speciellt. Ni vet när isen knakar lite under fötterna och är sådär blank att man nästan kan se botten genom den. Då känns vintern som allra vackrast.
Men nu innan vintern får vi önska oss många soliga och härliga höstdagar…
Kram på dig och hoppas du gillade ett litet modeinslag här på bloggen, jag älskar att få lite tips på kläder ibland så tänker att ni kanske också gör det:)
Här möts två riktiga godingar i en krämig pastasås. Räkor och sparris i en lite hetare sås. Hettan laborerar du själv med och såsen blir så himla god. Perfekt till helgens middag eller varför inte som en extra lyxig GO-lunch nån dag i veckan.
Så himla gott och enkelt att göra, jag använder mig av handskalade räkor på burk men det funkar också med frysta räkor om du har det hemma. De färska kan ibland bli för salta i en maträtt tycker jag men det beror såklart på hur salta de är:)
Hoppas du testar och gillar.
Krämig sparris och räkpasta ca 3-4 portioner
1 schalottenlök 2 klyftor vitlök 1 knippa färsk sparris 250g Smör 1/2 tsk sambal oelek eller smaka av med lite i taget 1 dl vitt vin 3 dl vispgrädde 1 dl creme fraiche 2 msk hummerfond 1 nypa socker Salt Svartpeppar 1 burk handskalade räkor 420g 1 msk vetemjöl + lite spad från räkburken att blanda ut det med
Gör så här: Sila bort spadet från räkorna och spara lite till redningen. Börja med att hacka lök och vitlök fint, fräs i en kastrull med smör. Det ska inte få färg. Bryt loss nedersta hårda delen på sparrisen och dela sedan sparrisen i bitar. Lägg ner i kastrullen med lök och bryn någon minut till. Tillsätt sambal oelek, eftersom det tillför en del hetta så kan du tillsätt mindre om du är känslig för starka rätter och sen smaka av. Tillsätt vin och låt koka ihop utan lock tills det reducerats till ungefär hälften, några minuters kokning. Tillsätt grädde, creme fraiche och fond. Låt puttra ihop och red av med lite vetemjöl utrört i lite spad från räkorna, alternativt lite vatten. Red av tills önskad konsistens. Tillsätt räkorna, ta av från värmen då räkorna bara ska bli varma, annars blir de sega.
Servera såsen med någon god pasta och toppa med lite persilja om så önskas:) Smaklig måltid!
Älskar du som jag choklad? Alltså choklad är något som jag tycker är sååååå himla gott! Och vad passar då bättre än en Krämig choklad smoothie som dessutom är nyttig, ja du läste rätt! Den här smoothien passar perfekt som både mellanmål, till frukost eller som jag tog den som en liten dessert efter maten. Så gott och såklart enkel att göra också för enkla saker gillar jag.
Krämig choklad smoothie 1 glas
1 mogen gul banan 1 dl valfri mjölk jag tog vanlig mjölk men havre eller mandel funkar bra också 1 msk kakao 1 tsk chiafrön lite vanilj om du önskar för smakens skull
Gör så här: Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slätt. Servera och njut, får den stå en stund så tjocknar den något och det blev supergott tyckte jag men den kan drickas på direkten också.
Hoppas att du gillar och att jag lyckas inspirera dig till att laga massa gott från grunden. Kram på dig:)
Senaste kommentarerna: