Reklam för mina böcker September -23 gav jag ut min första bok ”Matbröd” med en blandning av massa goda bröd. Maj -24 Kom min andra bok ”Pajer och cheesecake och bakat i långpanna” Denna bok innehåller lite sötare bakverk. Min tredje bok ”Långpanna” kom i Mars – 25 och innehåller allt från matbröd till söta kakor, allt i långpanna. Mina 3 böckerna passar alla såväl nybörjare som er som gillar att baka.
Ja, som ni redan vet så älskar vi att göra pizzor här hemma och dessa blir verkligen hur goda som helst. Det är skillnad på pizza och pizza och alla med bröd i botten och topping får säkert kallas pizza men ska det vara så ska det vara som jag brukar säga. Alltså ska jag äta det ska det vara så galet gott! Annars kan det kvitta.
När jag var liten så gjorde vi pizza i ugnen, jag vill minnas att jag tyckte det var fest då och det var så gott! Mamma kavlade ut någon deg på en plåt och på den så lades det massa topping, räkor var nog givet och sen massa ost såklart. Sedan skivades pizzan i bitar, alltså en plåtpizza kan man säga.
Idag gör jag helt annan pizza och ställer höga krav på hur en pizza ska vara. Allt från degen, toppingen till gräddning i en riktigt bra pizzaugn med ved. Jag har under många år jobbat på en riktigt bra deg och övat mycket på gräddningen men nu så är jag så nöjd med de.
För några veckor sedan var vår bästa vän Matte här från Skåne och vi gjorde såklart pizza, han fick vara med och välja sin egen pizza och det fick bli Matte special, den blev verkligen så god så vill dela den med er. Pizzadegen är såklart min vanliga Recept HÄR, många frågar efter receptet och det finns både på bloggen och i min bok ”Matbröd”.
Tips på supergod köpe pesto, en färsk variant som är i kyldisken på Lidl. Fick tips av min frisör, kommer alltid köpa den när jag inte gör egen.
Pizza Matte special med Parma & Pesto
Tomatsås som grund som är gjord på San Marsano tomater i burk som jag blandat med lite olivolja, tomatpure (någon msk) någon nypa flingsalt, kanske 2 msk färsk hackad basilika. Mosa ihop med händerna och ta bort eventuellt lite fruktkött och de hårda bitarna. Flingsalt Finriven parmesanost eller liknande sort Mozzarellaost nu är den blåa förpackningen från Zeta en favorit , finns som vanlig storlek och stor. Några halverade små tomater Parmaskinka eller serrano i tunna skivor Ruccolasallad Pesto (köpte en god sort från Lidl som finns kyld, inte sån som står i rumstemperatur) Lite extra parmesanost på toppen
Gör så här: Pizzadegen får du läsa dig till i länken, jag gör ofta större sats för fler deger. Toppa den uttryckta pizzadegen med tomatsåsen, strö över lite, bara lite flingsalt och sedan finriven parmesanost. Detta ger en fin smak. Lägg ut lite mozzarella i små skivor, inte för mycket nu. Lägg på lite färska tomater och in i din vedugn om du har en.
Ta ut när den är klar och toppa med parmaskina, ruccola, pesto och riven parmesanost.
Oj oj, ni var väldigt många som önskade recept på denna goding så nu fick jag fart, haha. Alltid roligt att få lite respons och veta att ni tycker det är roligt att få ta del av recepten.
Den här laxen är supergod och så enkel att göra, inga konstigheter bara gott liksom. Vi serverade denna med potatis till men kan tänka mig att både mos, pressad potatis och pasta kan vara gott också.
Hoppas du testar:)
Lax med krämig kräft-och hummersås
700g laxfilé i 4 bitar Salt Vitpeppar 2 1/2 dl vispgrädde 1 1/2 dl creme fraiche 32% 2 msk hummerfond 1 msk färsk hackad dill En liten guntta cayenne peppar Några droppar citronjuice Lite salt (smaka av) 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten till att reda av såsen med 170g kräftstjärtar Färsk dill
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme och koka ditt tillbehör, kanske potatis som vi hade. Lägg laxfiléerna i en ugnsform och strö över lite salt och vitpeppar. I en kastrull tillsätter du vispgrädde, cremefraiche, hummerfond, dill, lite cayennepeppar efter smak, jag tog bara ytterst lite och några droppar citron även det efter smak men jag tycker inte det ska vara för mycket av det. Koka upp och red av med lite vetemjöl som du rört ut i några msk vatten. Du kan även använda dig av kräftspadet som finns i burkan med kräftstjärtar. Tillsätt redningen i såsen och vispa tills den tjocknat, här kan du tillsätta lite kräftspad från burken också om du vill ha något lösare sås och det ger också en fin smak.
Lägg kräftstjärtarna ovanpå lanen och häll över såsen. Sätt in i ugnen ca 15-20 minuter eller tills laxen är färdig men ha den inte inne för länge för då kan den bli torr. Den eftersteks lite efter också.
Vad kan man göra med lingon då som ändå är nyttigt? Allt som oftast blir de små goda bären till sylt tycker jag men det är hur gott som helst att göra smoothie på också. Världens enklaste, godaste och dessutom riktigt nyttigt.
Visst är det något speciellt med våra svenska lingon? Små, röda och syrliga men samtidigt riktiga små kraftpaket. De är fulla av antioxidanter som hjälper kroppen att må bra, vitamin C som stärker immunförsvaret och fibrer som är bra för magen. Dessutom innehåller de viktiga mineraler för både hjärta, muskler och skelett. Jag tycker det känns härligt att kunna plocka något så nyttigt och naturligt direkt från skogen och sen kunna använda till en massa gott så som denna smoothie.
Så vill du göra nåt riktigt gott och nyttigt till mellanmål eller som en liten hälsoboost efter maten så testa denna.
Lingon smoothie
2 dl naturell yoghurt, jag använde grekisk på hink 10% 1 mogen söt banan 1 dl färska eller frysta lingon Några droppar honung för att runda av smakerna med
Gör så här: Mixa slätt och njut! Detta blir två mindre glas eller ett stort.
Så passa nu på att gå ut en sväng i skogen och leta efter lite lingon.
Nu ska du få receptet på en riktigt god tomatpasta med scampi. Jag åt en liknande på en restaurang för några veckor sedan och blev inspirerad att göra en egen och denna blev så galet god. Enkel att göra och känns lite extra lyxig.
Jag älskar verkligen tomatbaserad mat och skaldjur, den kombon är fantastisk.
Tomatpasta med scampi 2-3 portioner
14 stora råa scampi kolla mängden scampi så det känns bra för dig 1 klyfta grovt hackad vitlök 1 krm sambal oelek Salt Olja
Tomatsås: Olivolja 3 klyftor vitlök 1 msk tomatpuré 1 krm sambal oelek eller mer beroende på styrka 1 burk passerade tomater (400g) 1 grönsaksbuljongtärning 1 tsk socker för att runda av syran 1 msk färsk hackad basilika 1 msk färsk hackad persilja Eventuellt lite salt och peppar
Gör så här : Hacka vitlöken och stek i lite olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt tomatpuré och bryn med den någon minut. Tillsätt lite sambal oelek men tänk på att det är starkt så smaka av efter en stund när alla ingredienserna är i och känn om du önskar mer hetta. Tillsätt passerade tomater, grönsaksbuljong, lite socker om du vill, basilika och persilja mer av det om du önskar. Låt nu detta puttra på svag värme ca 20 minuter. Rör om då och då.
Blanda råa scampi med lite olja, vitlök, sambal oelek och salt. Bryn i en stekpanna med lite naturell olja eller olivolja tills de är rosa och klara.
Koka pastan, jag hade linguine pasta och när pastan är klar så blandar du ner några matskedar av pastavattnet i tomatsåsen. Blanda ner scampi och pasta i såsen, rör om och servera. Toppa med en citronskiva, lite finriven parmesanost och hackad persilja.
Såååååå himla gott! Jag lade även lite babyspenat i botten på tallriken.
Hoppas du gillar, kram kram och du har väl inte missat att följa mig på Instagram och min Facebook sida:)
Nu ska jag ta tag i denna regniga tisdag, hoppas att du får en fin dag:)
Sista augusti och i morgon går vi in i september. Jag räknar både augusti och september som sommar. Älskar sommaren men såhär lite senare på årstiden så är det så himla mysigt att kunna plocka bär och olika sena frukter. Skördetid helt enkelt och det finns så mycket kul att göra med allt förutom att fylla frysen inför kommande.
Igår var pappa och jag ute och plockade lingon, vi har ju plockat en del blåbär, eller pappa har plockat betydligt mycket mer än mig men jag kom ändå upp i 60 liter blåbär och nu 10 liter lingon. Lingonen använder jag mestadels till sylt men nu har jag gjort ett supergott lingonbröd och även en smoothie som du kommer få receptet på. Perfekt med recept som är enkla och man får i sig de nyttiga bären på ett bra sätt.
Lingon är nyttigt att äta, de är små men fulla av nyttigheter. De innehåller mycket antioxidanter, vitaminer och fibrer som kan stärka immunförsvaret, hålla magen i balans och bidra till ett jämnt blodsocker. De är också naturligt syrliga och fräscha och supergoda. Bör plockas och ätas helt enkelt.
Men nu över till bröden som är så enkla och snabba att göra, serveras med naturell färskost, mums.
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och rör ihop till en fast smet. Klicka ut 5 bröd på en plåt med bakplåtspapper och toppa med solroskärnor.
Sätt in mitt i ugnen ca 14-16 minuter på 225 grader över och undervärme. Bröden ska få lite fin färg på ytan, alla ugnar är olika så håll koll.
Ta ut och låt svalna innan du skär i de. Servera nybakade men de klarar sig fint någon dag om du inte vill frysa.
Lycka till och har du möjlighet så ta dig ut en sväng i skogen och plocka dig lite lingon.
Enkla luncher och middagar är något jag verkligen gillar. Här har du en enkel rätt som är supergod och sköter sig själv i ugnen. Fläskytterfilé kan ju ha förmågan att bli torr om den tillagas fel men när du kör den på detta vis så får du en mör och saftig ytterfilé. Kan varieras i det oändliga men denna sås gillar jag och brukar även ha den till fläskfilé.
Fläskytterfilé i form ca 4 portioner
700g fläskytterfilé 200g champinjoner 1 gul lök Salt Vitpeppar
Sås: 2 1/2 dl vispgrädde 1 1/2 dl creme fraiche 1 tärning kycklingbuljong 2 msk kalvfond 1 tsk kinesisk soja 1 msk vetemjöl utrört i lite vatten
Topping lite persilja
Gör så här: Salta, peppra och bryn fälskytterfilén runt om. Lägg upp i en smal ugnsform, såsen ska liksom täcka filén vid tillagningen. Bryn skivad lök och delade champinjoner en stund i stekpannan och lägg det i formen med filén.
Blanda ihop alla ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp, red av med lite vetemjöl så att såsen tjocknar lite. Smaka av och häll såsen över fläskytterfilén.
Sätt in i ugnen ca 50-60 minuter på 150 grader över och undervärme. Tiden beror på ugn och storlek på filén men använd termometer, det är det bästa och filén ska ha en innertemperatur på 70 grader.
Ta ut ta upp filén och skiva i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg tillbaka i såsen och servera med tex ris, potatismos eller kanske potatis. Pasta funkar fint också:)
Hoppas du gillar:) Och ha nu en fin fredag, jag ska fortsätta min fotokurs ikväll som jag gått hela veckan, så roligt så. Kram på dig
I Danmark är det poppis med smörrebröd och visst är det himla gott! Välj ut några favoriter och bjud vännerna på. Vi har bjudit på dessa några gånger nu och de blir alltid lika uppskattade så vill såklart dela de med er. Med all säkerhet kommer det komma fler smörrebröd ska bara träda upp mig på de först:) Men dessa är helt klart grymma smörrebröd om du vill lyxa till det lite extra. Enkel att göra, förbered innan gästerna kommer så är de bara att plocka fram. Eller plocka ihop de när gästerna är på plats, det är enkelt och går hyfsat snabbt om du har förberett tex såserna. På första bilden ligger 3 smörrebröd och på sista 4. det som skiljer sig är att sista bilden har en supergod med pastejtårta på. Alla smörrebröd har en tunn skiva med danskt rågbröd i botten. Finns att köpa i butiken men går även bra att göra eget. Detta är från butik men jag ska fixa till ett gott eget sen.
Smörrebröd med ägg och räkor
Danskt rågbröd med smör Salladsblad Hårdkokt ägg i skivor Majonnäs (Jag gör egen med 1 ägg, ca 1 1/2 dl naturell rapsolja, lite dijon, salt och citron, detta mixas med stavmixer) Räkor Dill Eventuellt lite stenbitsrom
Blanda ihop allt i en skål och låt gärna dra en stund.
Smörrebröd med kallrökt lax
Danskt rågbröd med smör Salladsblad 1 skiva kallrökt lax Pepparrots cheese (Blanda lika delar färskost med smak av pepparrot med creme fraiche, tips Arlas 32% den är fastast i konsistensen tycker jag) Dill
Smörrebröd med pastejtårta
Danskt rågbröd med smör Salladsblad 1 skiva pastejtårta lite tjockare Knaperstekt bacon Smågurkor cornichons
Alla smörrebröden är verkligen supergoda. Antingen delar du på bröden och gör små smörrebröd eller gör på en hel skiva. Det är en smaksak och beroende på om det är som ett litet tilltugg eller serveras som en middag/lunch.
Det här med sommar och ledighet är verkligen något som jag gillar. Jag tröttnar inte, kanske för att jag alltid skaffar mig något att göra, haha. Söndag idag och vi passade på att åka ut i skärgården med båten. Som du säkert redan vet så har vi en båt ligger i Askersund och med den tar vi oss enkelt ut i Vätterns skärgård som vi gillar så mycket. Alltså det är så himla fint där ute bland alla öar. Helt underbart och sånna här fina dagar med strålande sol och 21 grader varmt då får man passa på.
Vi packade med oss vår lilla grill, den här lilla rackarn används flitigt och är perfekt för en tur med båten. Det fick bli grillmiddag på sjön och inte vilken middag som helst för i kylen hade vi lax. Jag gjorde en supergod marinad med dill och vitlök, lade laxen i en påse och sen ner bland kylklamparna i kylväskan. Såsen gjorde jag klar hemma och sen blev det sallad till och ett pizzabröd med smör som vi hade i frysen.
När det var dags för middag hade laxen marinerat i några timmar och redo för grillen. Och jösses så galet gott detta blev. Jag grillade laxen med skinnsidan ner och vände den bara kort på slutet. Locket på så det blir fin värme där inne. Jag delade upp grillen så briketterna låg på ena sidan, då kan man välja lite hur varmt man vill grilla laxen. Den blev helt perfekt verkligen, så god.
Bäst att skriva ner receptet på direkten medans jag kommer ihåg det:) För detta vill du inte missa:)
Grillad dill och vitlökslax med romsås
700g färsk laxfilé med skinn 3/4 dl naturell rapsolja 1 stor klyfta riven vitlök 2 msk färsk hackad dill Salt jag höftade lite men kanske 3/4-1 tsk Lite vitpeppar
Romsås: 1 1/2 dl creme fraiche (jag köper arla 34% den känns tjockare och är bättre till sås tycker jag) 1 1/2 dl majonnäs (hemmagjord, jag mixar 1 ägg med ca 1 1/2 -2 dl rapsolja tills det tjocknat, tar ca 20 sek) 2 msk hackad färsk dill 2 msk röd stenbitsrom Ev lite salt Vitpeppar
Gör så här: Skölj av laxen och torka av den. Blanda allt till marinaden och pensla på laxfilens sida utan skinn. Låt marinera några timmar. Grilla laxen med skinnsidan ner ca 6-8 minuter och vänd på den och grilla andra sidan bara någon minut. Använd locket på grillen för bästa värme. Här kan du laborera med värmen och lägga briketterna på ena sidan av grillen. Grilla på indirekt värme och byt till direkt värme om det blir för klent:) Tiden beror givetvis på värme och storlek på laxen men ca 53 grader för en saftig lax, övergrilla inte. Låt vila några minuter när den är klar.
Sås: Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och smaka av.
Servera med en sallad och kanske några färska potatisar om du vill det.
Hoppas du kommer gilla:)
Kram kram och missa inte att följa mig på Instagram Victorias_provkok och jag finns även på Facebook och TikTok med lite video från våra resor.
Den perfekta desserten nu i sommar. Så himla gott och enkelt att fixa till, toppa med lite glass, nötter och kolasås och tadaaa…Kakorna har du redo i kylen för att sedan grädda i ugnen och serveras lite lätt ljumna. Underbart!
Sitter jag jobbar idag, försöker komma in i jobb igen, lite slö såhär efter semestern och massa inbokat så dags att sätta igång och ta tag i allt. Ska försöka i alla fall:)
Men vill du göra en supergod, enkel dessert som passar de allra flesta så testa denna. Lite lyxigare än att bara servera glass:)
Gör så här: Vispa ihop smör och socker fluffigt. Tillsätt ägg. I en bunke blandar du ihop de torra ingredienserna och tillsätter i smeten. Rör om och tillsätt sedan hackad choklad och nötter. Forma till bollar det blir ca 10 stycken stora bollar. Lägg in i kylen någon timma eller längre tid om du vill det.
Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme och sätt in bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 11-16 minuter beroende på storlek och hur kalla de är när de åker in i ugnen. Sen väljer du själv hur mjuka du vill ha de. Låt svalna på plåten och servera med glass, grädde, kolasås, nötter osv.
Vårt sista stopp på vår roadtrip blev Nord Jylland och vi besökte 3 fina platser på våra 2 nätter i Danmark. Första stoppet blev Aalborg som var en lite större stad, vi passade på att fira Fredrik lite då han fyllde år den dagen. Han har pratat om smörrebröd länge nu så vi gick såklart och åt ett smörrebröd. Det var på en fin restaurang nära vattnet inne i stan. Efter det tog vi en liten runda och såg oss omkring. Vi gjorde inte så mycket mer den dagen än att promenera runt i stan och äta gott.
Nästa stopp dagen efter blev Skagen, där har vi båda varit när vi var små så det var kul att komma tillbaka dit. Det är väldigt fint inne i stan, en mysig sommarstad med allt vad det innebär. F hade sett ut ännu en restaurang med smörrebröd så det fick bli dagens lunch:) Efter en tur inne i Skagen åkte vi mot grenen där de båda haven kattegatt och skagerrak går ihop.
Vi tänkte vi skulle vandra ut och turista med ett ben i varje hav men det var så otroligt mycket folk där så vi kände att vi lika gärna kunde skippa det. Fint är det verkligen men oj vad mycket folk. Det blev en liten promenad även där och sen ett bad innan vi åkte vidare mot Frederikshavn.
Frederikshavn var en himla mysig liten stad också. Många svenskar där då båten till Göteborg går därifrån:) Vi fick runt i stan, åkte iväg till Palmestranden, alltså hur fin strand. Det kändes verkligen inte som Danmark med alla palmer och ljus sandstrand. Vi passade på att köpa en glass där också. Letade efter en god glass både i Skagen och Frederikshavn city men hittade ingen. Kul att man ska få åka till stranden för att hitta en. Denna var så god med glass, mjukglass, guf och gräddbulle. Precis så en glass ska se ut, eller hur.
Dagen efter var det dags att ta färjan över till Göteborg. Vi bokade in oss i loungen för att få lite lugn och ro. Kan lätt bli väldigt stimmigt på båtar. Vi hade det toppen med snacks inne i Loungen. Värre var det då F skulle gå och köpa sig en räkmacka, han var så laddad och skulle köpa godaste räkmackan. Han kom tillbaka inte alls lika laddad. Han hade stått 30 minuter i kö på en stimmig båt och när han väl kom fram var mackan lika stor som ett mariekex. Behöver jag säga att han satte sig ner i lugn och ro och åt av det vi redan var serverade:) Han skippade alltså smörgåsen och då var det illa vill jag lova:)
Hoppas du har tyckt det varit roligt att följa vår lilla tripp. 1 månad på resande fot och allt väldigt spontant och inte alls planerat. Ändå har vi lyckats hamna på helt underbara platser och fått se så mycket.
Spana in min YouTube video och följ mig där också så blir jag såklart jätteglad. Kram
I väntan på att checka in på hotellet i AalborgGlasstället vid PlamestrandenPalmestranden Danska wienerbröd, det är fint detBåten vi åkte medLite snacks på båten10 personer som checkat in på loungen så det var mycket space och god mat.
Senaste kommentarerna: